Utcai harc lett a venezuelai tüntetésből

Venezuela, tüntetés
Demonstrators protesting against President Nicolas Maduro's government and riot police clash in Caracas on April 8, 2017. The opposition is accusing pro-Maduro Supreme Court judges of attempting an internal "coup d'etat" for attempting to take over the opposition-majority legislature's powers last week. The socialist president's supporters held counter-demonstrations on Thursday, condemning Maduro's opponents as "imperialists" plotting with the United States to oust him. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA
Vágólapra másolva!
Ismét heves utcai összecsapásokba torkollt a venezuelai rendőrség és az ellenzéki tüntetők Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormánya elleni demonstrációja Caracasban.
Vágólapra másolva!

A hatóságok a keddi és csütörtöki tüntetésekhez hasonlóan szombaton is útakadályokat emeltek és könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. Az aktivisták pedig kövekkel dobálták a rendőröket.

Értesülések szerint csaknem húszan megsebesültek.

A békésen indult tüntetésen az ellenzék több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze a venezuelai fővárosban, hogy a emberi jogok védelmével foglalkozó hatóság épülete elé vonuljon. A tüntetők "országuk diktatúrává válása" ellen tiltakoztak és választások kiírását követelték.

Forrás: AFP/Federico Parra

Freddy Guevara, az ellenzéki többségű venezuelai parlament alelnöke azt mondta, az ellenállás addig fog folytatódni, míg "Maduro minden politikai foglyot szabadon nem enged és az alkotmányos rend helyre nem állt".

Maduro, hogy távol tartsa az embereket a tömegtüntetésektől, váratlanul szabadnappá nyilvánította a hétfőt, a keddet és a szerdát meghosszabbítva a húsvéti ünnepeket.

Emellett az aktivisták szerint Maduro hívei napok óta támadnak motorokon ellenzékiekre.

A mostani tüntetésekre az után került sor, hogy pénteki hírek szerint tizenöt évre eltiltották a közhivatal viselésétől Henrique Caprilest, a venezuelai ellenzék egyik vezéralakját, aki így nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson.

A politikus - Miranda állam kormányzója, az ellenzék korábbi elnökjelöltje - maga szólított fel a kormányellenes megmozdulásokra. Bejelentette, hogy Venezuela-szerte fog tüntetéseket szervezni.