Az egyik templomban kétezren voltak, itt legalább 25-en meghaltak, további 50 ember pedig megsebesült. A másiknál 11 halottról szólnak a hírek.

Az első robbantás a kopt Szent György-templomnál történt Kairótól északra, Tanta városában.

Az első hírek szerint közel 40 ember sérült meg, és 13-an meghaltak. Az állami televízió később már legalább 25 halottról és 50 sérültről számolt be. 

A robbantás idején mintegy kétezren voltak a templomban.

"A terrorizmus ismét lecsapott Egyiptomra, ezúttal virágvasárnapon" - közölte a külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Szaid Twitter-üzenetében.

A biztonsági szolgálat emberei a tantai Szent György-templombanForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Több tévé szerint két embert már letartóztattak. A merénylet néhány héttel Ferenc pápa tervezett egyiptomi látogatása előtt történt.

Másik templomnál is robbantottak

A délelőtti merénylet után pár órával újabb merényletet követtek el egy másik keresztény templomnál, ezúttal Alexandriában. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 11-en meghaltak, és legalább 35-en megsérültek.

Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát,  miután II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. Ő jól van, még a merénylet előtt távozott a katedrálisból.

A merénylő nem jutott be a templomba, mivel a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták. Ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, legalább három rendőrt is megölve.

Mindkét merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A Szent György-templom a robbantás utánForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot - közölte az egyiptomi televízió. A merényleteket rengeteg külföldi vezető elítélte, részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök is Abdel-Fatah esz-Szíszinek és II. Tavadrosznak az áldozatok miatt, hozzátéve, hogy Magyarország szükség esetén kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak.

Egyiptom keresztény területeit gyakran támadják az iszlamista militánsok. Tavaly decemberben 25-en haltak meg, amikor egy kairói kopt templomban szertartás közben követtek el merényletet.