Három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a kopt keresztény templomok elleni robbantásos merényletek miatt.

Az államfő sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést a kairói elnöki palotában néhány órával azután, hogy 44 ember meghalt a Tanta városbeli Szent György-templomban elkövetett merényletben, illetve az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál végrehajtott robbantásban.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a rendkívüli állapot bevezetésére az ország "védelme és megőrzése" érdekében van szükség. A televízióban is közvetített beszédében azt mondta: "a terroristákkal szembeni küzdelem hosszú és fájdalmas lesz".

Az egyiptomi alkotmány értelmében a rendkívüli állapot tényleges hatálybalépéséhez még a parlament jóváhagyása is szükséges. A törvényhozásban az elnök hívei vannak többségben.

Az öngyilkos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, és további támadásokkal fenyegetett Egyiptomban.

Katonákat vezényeltek a legfontosabb létesítményekhez

A rendkívüli állapot bejelentése előtt az elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és elrendelte, hogy az ország valamennyi tartományában a rendőrség megerősítése érdekében vezényeljenek ki katonákat a kulcsfontosságú létesítmények védelmére.

Először, délelőtt tíz óra körül a Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor mintegy kétezren tartózkodtak a templomban.

A biztonsági szolgálat emberei a tantai Szent György-templomban a merénylet utánForrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Pár órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét. A merénylő nem jutott be a templomba, mert a bejáratot védő rendőrök feltartóztatták, és ekkor hozta működésbe a robbanószerkezetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai is elítélték a merényleteket, és közleményükben arra kértek minden tagállamot, hogy működjenek együtt az egyiptomi kormánnyal a tettesek felelősségre vonása érdekében.

António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak közleményben emelte fel szavát a két keresztény templom elleni támadás miatt.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét alkotják, évek óta a radikális iszlamisták megtorlásának célpontjai.