Az USA már meg akarja buktatni a szíriai elnököt

2017.04.09. 11:24

Az USA ENSZ nagykövete szerint meg kell buktatni Bassár el-Aszad szíriai diktátort és meg kell szüntetni az iráni támogatást is annak érdekében, hogy legyőzzék az Iszlám Államot és stabilizálják Szíria helyzetét. Azt is mondta: Oroszországnak együtt kell működnie a győzelemért.

Donald TrumpForrás: AFP/Justin Sullivan

Donald Trump egyik elsődleges célja az Iszlám Állam legyőzése mellett egy

rendszerváltás a háború sújtotta Szíriában.

Nikki Haley, az USA ENSZ nagykövete hozzátette azt is, hogy ehhez hozzátartozik az iráni befolyás visszaszorítása és Bassár el-Aszad elnök megbuktatása is. Ugyanis nem látnak lehetőséget a békére addig, amíg Aszad van uralmon.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, amikor egy másik interjúban arról beszélt, hogy a legfontosabb számukra az Iszlám Állam legyőzése, türelmesebbnek tűnt Aszaddal szemben. Azt mondta, amint megszűnik az Iszlám Állam fenyegetése,

figyelmüket a szíriai helyzet stabilizálására fordítják.

Hozzátette azt is, hogy az USA reméli, sikerül összehoznia a feleket, hogy megkezdjék a politikai megoldást eredményező folyamatot. Tillerson szerint a tárgyalásokhoz szükséges lesz

Bassár el-Aszad és a szövetségesei támogatására is.

Aszad két fő szövetségese Irán és Oroszország. Tillerson reméli, hogy Oroszország konstruktív szerepet vállal és támogatja majd a tűzszünetet az asztanai tárgyalásokon és Genfben. Tillerson úgy gondolja, hogy, ha létrehozzák a tűzszünetet, azzal biztosítják a feltételeket, hogy megkezdődjön a politikai megoldáshoz vezető folyamat.

A szíriai kormányerők tegnap ismét légitámadásokat indítottak Idlíb tartomány ellen, amely a lázadók kezében van. Az értesülések szerint 18-an haltak meg, közülük öt gyerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK