Oroszország előre tudhatott a szíriai vegyifegyver-támadásról

ASZAD, Bassár el-
Az áldozatok jelképes koporsókra ragasztott fényképeivel tüntetnek a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz vezetés ellen az ankarai orosz nagykövetségnél
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok arra az előzetes következtetésre jutott, hogy Oroszország előre tudott a múlt heti szíriai vegyifegyver-támadás előkészületeiről, de nincs bizonyíték arra, hogy részt is vett benne - közölte egy magas beosztású amerikai illetékes.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy oroszok által irányított drón tartózkodott egy kórház felett, ahová szállították a gáztámadás sebesültjeit. Órákkal azután, hogy a drón távozott onnan, egy orosz gyártmányú vadászgép lebombázta a kórházat, vélhetően azért, hogy eltüntesse a gáztámadás nyomait.

Nem véletlen

A pilóta nélküli kémrepülőgép jelenléte a kórház felett nem lehet véletlen egybeesés, Oroszországnak tudnia kellett a készülő vegyifegyver-támadásról, s hogy az áldozatokat a szóban forgó kórházba fogják szállítani - mondta az amerikai illetékes. Washington hivatalosan még nem erősítette meg ezt a következtetést.

Ki bombázott?

Habár Oroszország rendületlenül támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, és a két ország összehangolja a katonai hadműveleteit, Washington eddig soha sem állított olyat, hogy Moszkva bűnrészes lenne bármilyen korábbi, civilek - köztük gyerekek - elleni gáztámadásokban. Mi több, az egykoron hidegháborús ellenségek négy évvel ezelőtt együttműködtek az 1300 tonnás szíriai vegyifegyverkészlet összegyűjtésében és felszámolásában.

Az áldozatok jelképes koporsókra ragasztott fényképeivel tüntetnek a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz vezetés ellen az ankarai orosz nagykövetségnél Forrás: MTI/EPA/Tumay Berkin

Az továbbra sem világos, hogy a kórházat bombázó gépek az orosz vagy a szíriai hadsereg kötelékéből valók, mert a szíriaiak is orosz gyártmányú harci gépekkel repülnek.

Maradtak még fegyverek

Ankara információi szerint a szíriai kormány a múlt keddi, Hán Sejkún-i gáztámadás után is rendelkezik még vegyi fegyverrel - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden a TRT Haber állami hírtelevíziónak. Kiemelte, hogy a vegyi fegyverek ismételt bevetésének kockázata egészen addig fennáll, amíg Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon van. Hangoztatta, hogy a konfliktus sújtotta országban átmeneti kormány kialakítása szükséges.

86 halott

A nyugati szövetségesek szerint a damaszkuszi rezsim vegyi fegyver vetett be a múlt héten Hán Sejkúnnál, míg az Aszaddal szövetséges Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy raktárt talált el, ahol a lázadók tároltak vegyi fegyvereket. Az incidensben 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, 546-an pedig megsebesültek. Az Egyesült Államok múlt pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg légi támaszpontjára, ahonnan feltételezhetően a gáztámadást végrehajtó repülőgépek felszálltak.