Óriási botrány lett egy képregényből Indonéziában

Vágólapra másolva!
Egy X-Men epizód okozott hatalmas felháborodást. A Marvelnek bocsánatot kell kérnie, mert "politikailag provokáló" anyagot jelentettek meg.
Vágólapra másolva!

A képregény egy indonéziai, muszlim alkotótól, Ardian Syaftól származik. A kritikusai az alkotást bigottnak nevezték és azzal vádolták, hogy

gyűlöletet terjeszt

a közösségi média használói között, sokan antiszemitának is nevezték.

Április elején jelentették meg az új X-men sorozatot, amelynek elnevezése Gold, azaz Arany volt. A művész elmondta, hogy a képregénnyel nem gyűlöletet akart szítani, csak utalásokat tett az ő nézőpontjából a politikára. Syaf két különböző politikai utalást tett az anyagba.

Amit kifogásolhatak

Colosseumot egy orosz mutánsnak jellemezték, aki a baseball meccsen egy ártalmatlannak tűnő pólót visel. A pólón levő minta a Korán egyik passzusára utal, amiben az áll, hogy a muszlimok nem tekintik vezetőiknek a zsidókat és keresztényeket. A pólón ez állt:

QS 5:51'.

Az 51-es szám másként is értelmezhető utalásnak. Syaf arra utalt, hogy Jakarta vezetője, Purnama egy keresztény kínai, aki megsértette a muszlimokat és istenkáromlást követett el egyik tárgyalásán. Azzal vádolták, hogy helytelenül használta a Korán verseit. (Indonézia a világ legnagyobb, muszlim többségű állama.)

Ha ezért esetleg elítélnék, akkor

akár öt év börtönt is kaphat.

A második kritizált utalást egy bizottsági jelenet ihlette. Az X-Men vezetőjét, Kitty Pyrde-ot ábrázolja. Az utcai falra

a 212-es szám van felírva.

Ezt a számot sok utcai tüntető már ismeri, az egyik legnagyobb muszlim tüntetés Purnama ellen december 2-án történt 2016-ban. Syar hozzátette, hogy részt vett ő is ezen a muszlim felvonuláson.

De mihez kezd ezzel a Marvel?

A Marvel egyszerűen elhatárolódott Syar munkáitól. A cég állítólag semmit nem tudott az utalásokról, ezek sem az író, sem a szerkesztő véleményét nem tükrözik. Aut írják, mindez szöges ellentétben áll azzal, amit valójában az X-Men képvisel. Hiszen

az X-Menek, olyan mutánsok, akik az egyenlőségért és békéért küzdenek az emberekkel.

Gary Choo egykori Marvel-grafikus szerint nem újdonság politikai töltést és egyéb ideológiákat beleszőni az X-Men történetébe és karaktereibe. Nem először fordul elő ilyen eset.

A politika mindig utat talál magának a képregényekhez.

De visszatérve a problémára, szerinte ez az epizód nem fér bele a Marvel jellegzetes mesemondásába.

Miért mérgesek az emberek?

Syaf úgy reagált a facebookos kritikákra, hogy azok, akik a közösségi oldalon támadták őt, nem ismerik őt igazán, ahhoz, hogy így vélekedjenek róla. Végül azonban elnézést kért mindenkitől. Beismerte, hogy

karrierje itt leáldozott.