Beismerő vallomást tett a stockholmi merénylő

2017.04.11. 11:19

Beismeri a pénteki stockholmi gázolásos támadás fő gyanúsítottja, Rakhmat Akilov hogy ő követte el a terrorcselekményt - tudatta a 39 éves, üzbég állampolgárságú gyanúsított kirendelt védője kedden a bíróságon.

Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő követte el a terrorcselekményt, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését" - mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt. 

Akilovot, aki fejét pulóvere kapucnijába rejtette, a stockholmi bíróság alagsori termébe számos fegyveres rendőr kíséretében vezették, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Egyik oldalán ügyvédje ült mellette, a másik oldalán a kirendelt tolmács. A meghallgatás célja az volt, hogy döntsenek további őrizetéről.

Akilovot néhány órával a pénteki gázolást követően vették őrizetbe fő gyanúsítottként. Az üzbég állampolgárt a rendőrség korábban már körözte, mert nem tett eleget az ellene elrendelt kitoloncolásnak. Azért nem találtak rá, mert hamis tartózkodási helyet jelölt meg.

A titkosszolgálatok szerint a férfi szimpatizált a szélsőséges szervezetekkel, közte az Iszlám Állam terrorcsoporttal, de a hatóságok nem tekintették veszélyesnek.

 

Johan Eriksson, Rakhmat Akilov védőjeForrás: AFP/TT News Agency/Jonas Ekstromer

Eközben visszavonta az ügyészség annak a férfinak a letartóztatását, akit a terrortámadást követően másodikként vettek őrizetbe. "Az ügyész szerint gyengült a gyanú, így nincs ok az előzetes letartóztatás kérvényezésére" - közölte a vádhatóság. Ennek ellenére a férfi, akiről a nemén kívül semmi mást nem közöltek, nem szabadulhat ki, mert a svéd hatóságok már korábban döntöttek arról, hogy ki kell toloncolni az országból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK