Francia külügyminiszter: Aszad hazudik

2017.04.14. 13:15

Szemenszedett propagandának és hazugságnak nevezte a francia külügyminiszter pénteken Bassár el-Aszad kijelentését. A szíriai elnök korábban azt mondta, hogy koholmány a két héttel ezelőtti idlíbi vegyifegyver-támadás, s ez csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

Jean-Marc Ayrault pekingi látogatásán, Vang Ji kínai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján beszélt a szíriai vegyi támadásról.

Amit hallottam, az százszázalékos hazugság és propaganda. Ez százszázalékos kegyetlenség és cinizmus. Ennek véget kell vetnünk. Tényleges tűzszünetre van szükségünk

- mondta Ayrault.

A külügyminiszter kijelentette, hogy nem merő agyszülemény, hanem valóság a szíriai háború hat éve alatt véghezvitt hatalmas pusztítás, a 300 ezer halálos áldozat és 11 millió menekült.

Sérült gyermeket ápolnak egy tábori kórházban, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Szarakibban 2017. április 4-én, miután feltehetőleg a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellenForrás: MTI/EPA/-------------------

Aszad csütörtökön koholmánynak nevezte az Idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban április elején elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadást.

Szerinte az csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

A szíriai államfő kijelentette, hogy hadseregének nem maradtak vegyi fegyverei, és ha volnának is, sosem vetnék be őket. Aszad szerint országa légierejének csapásmérő képességére nem volt kihatással az amerikai rakétatámadás.

Válaszcsapás a szíriai vegyifegyvertámadásraForrás: AFP/Ford Williams

A nyugati országok a kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő akció elkövetésével, a szír kormány azonban tagadja ezt.

Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elkövették az idlíbi csapásukat.