Előre szóltak a svédeknek a stockholmi merénylőről az üzbégek

2017.04.14. 11:51

Megerősítette pénteken az üzbég külügyminiszter, hogy a stockholmi gázolásos merénylet főgyanúsítottja kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. Az üzbégek közvetve figyelmeztették a svéd hatóságokat.

Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter újságíróknak azt mondta, a feltételezett merénylő, Rakhmat Akilov az után épült be az Iszlám Állam soraiba, hogy 2014-ben távozott Üzbegisztánból, és Svédországban letelepedett. 

Ráadásul Akilov arra biztatta honfitársait, hogy utazzanak Szíriába, és csatlakozzanak a terrorszervezethez.

Az üzbég hatóságok még a stockholmi merénylet előtt értesítettek egy nyugati partnerországot Akilov bűncselekményeiről, hogy erről a svédek is tudomást szerezzenek. 

A külügyminiszter nem nevezte meg a szóban forgó harmadik országot, amelynek továbbítania kellett az Akilovról szóló információkat Stockholmnak. 

Megemlékezés a stockholmi gázolás áldozatairaForrás: AFP/Odd Andersen

Ahogy az Origo korábban beszámolt róla, szerdán egy névtelenül nyilatkozó üzbég biztonsági tisztségviselő azt mondta, a négy ember életét követelő stockholmi gázolásos merénylet üzbég állampolgárságú fő gyanúsítottja tavalyelőtt Szíriába próbált utazni, hogy csatlakozhasson az Iszlám Állam terrorszervezethez. 

Az illetékes szerint Akilov az Iszlám Állam tádzsik ágához tartozó egyik sejtjének befolyása alá került Svédországban. Akilovot 2015-ben elfogták a török–szíriai határon, majd visszaküldték Svédországba.  Az üzbég hatóságok még abban az évben felvették a vallási szélsőségességgel gyanúsítottak körözési listájára.

Teherautó hajtott a tömegbe StockholmbanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A svéd hírszerzés a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva elutasította, hogy megjegyzést fűzzön az üzbég értesülésekhez, amelyeket a skandináv állam bevándorlási hivatala szintén nem kommentált.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be Svédországban letelepedési kérelmet, ezt 2016 júniusában elutasították, de a hatóságok nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte. 

Akilovot néhány órával a pénteki gázolás után vették őrizetbe fő gyanúsítottként.

A 39 éves férfi védője kedden közölte, hogy a terrorcselekménnyel vádolt Akilov beismerő vallomást tett. 
A svéd biztonsági szolgálatok szerint Akilov feltűnt hírszerzési jelentésekben, de nem tekintették veszélyesnek.