Megöltek egy brit cserediákot Jeruzsálemben

2017. április 15. A brit külügyminisztérium által közreadott dátum nélküli kép a húszas éveiben járó Hannah Bladon brit turistáról, akit 2017. április 14-én, nagypénteken egy jeruzsálemi villamoson agyonszúrt egy palesztin férfi. (MTI/AP/Brit külügyminisztérium)
Vágólapra másolva!
Egy régészeti ásatás kapcsán utazott Izraelbe az a 20 éves brit cserediák, akit péntek délután halálra késeltek Jeruzsálemben. Hannah Bladont egy palesztin férfi támadta meg és szúrta többször is mellkason. A fiatal lányt kórházba szállították, ahol belehalt a sérüléseibe. Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő az iszlamista terrort okolja a gyilkosságért.
Vágólapra másolva!

Egy késes támadásban meghalt Hannah Bladon brit diák tegnap délután Jeruzsálemben. A 20 éves egyetemistát egy villamoson támadta meg egy palesztin férfi, aki többször is mellkason szúrta a fiatal lányt.

Az izraeli hatóságok közlése szerint a gyilkos Jamil Tamimi, az 57 éves férfi Kelet-Jeruzsálemben lakott.

A támadás az óváros közelében történt, Hannah Bladon a nagypénteki megemlékezésekre érkezett a zsidó főváros történelmi városrészébe.

A brit külügyminisztérium által közreadott, dátum nélküli kép a húszas éveiben járó Hannah Bladon brit turistáról Forrás: MTI/AP/Brit külügyminisztérium

Benjámín Netanjáhú az eset kapcsán az "iszlamista terrort" okolta, ezt nevezte meg a tett mögötti motivációként. Ugyanakkor brit lapok arról írnak, hogy Jamil Tamimi mentális betegséggel küszködött: a közelmúltban megpróbálta megölni magát. Egyúttal a bűnügyi nyilvántartásokban is szerepelt szexuális és egyéb erőszakos cselekmények miatt. Az elkövetőt rendőrök és utasok teperték le, a hatóságok őrizetbe vették. A videofelvételek tanúsága szerint a gyilkosságot egy famarkolatú konyhakéssel hajtotta végre.

Hannah Bladon megtámadásánál egy szolgálaton kívüli rendőr is jelen volt, aki közbelépett. Ő húzta meg a vészféket, így állította meg a villamost.

A hirtelen fékezés miatt egy terhes nő és egy 50 éves férfi kisebb sérüléseket szenvedett.

A brit diákot kórházba szállították, ahol nem sokkal később meghalt.

A 20 éves brit lány egy csereprogram keretében érkezett Izraelbe, halála reggelén egy régészeti ásatáson vett részt. A Birminghami Egyetem hallgatója volt, ahol teológiát és vallástant tanult. Az intézmény közleményben fejezte ki együttérzését a családdal. Hannah Bladon szülei összetörtek a hír hallatán, a gyilkosságot "teljességgel értelmetlennek" nevezték.