Hat hónapig volt szökésben Veracruz kormányzója

javier duarte mexikó veracruz kormányzó
Vágólapra másolva!
Javier Duarte korruptsága és maffiakapcsolatai mellett azért lett híres, mert miután eltűnt, hatalmas birtokán több, mint egy tucat híres festményt foglaltak le, olyan neves művészek munkáit, mint Juan Miro, Fernando Botero és Leonora Carrington. Szombaton Guatemalában tartóztatta le az Interpol a helyi rendőrség segítségével.
Vágólapra másolva!

Guatemalában, Solalá városában fogta el az Interpol Javier Duartét, a mexikói Veracruz állam egykori kormányzóját, aki hat hónapja van szökésben – adta hírül a BBC. Solalá egyik hoteljének halljában csaptak le rá a helyi rendőrség segítségével.

A gyanú szerint

legalább 645 millió pesó (10,3 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el

több fiktív vállalkozáson keresztül. Amikor meggyanusították Mexikóban a helyi hatóságok, lemondott kormányzói posztjáról, detavaly októberben eltűnt.

Javier Duarte kormányzói protokollfotója Forrás: wikipedia

Amikor a Veracruz északkeleti részén, Cordoba melletti birtokán házkutatást tartottak, 17 világhírű festményt találtak, továbbá a mexikói függetlenségi nyilatkozat egy eredeti másolatát is. Csak a25 szobás luxusingatlan – amelyhez egy helikopterleszálló, sportpályák is tartoztak –, berendezése a becslések szerint 200 millió pezóba kerülhetett.

Duarte rovására írható továbbá, hogy regnálása alatt Veracruz volt a legveszélyesebb mexikói régió az újságírók számára:

a különböző lapok és médiumok 17 munkatársát ölték meg a tartományban 2010 és 2016 között.

A guatemalai hatóságok feltehetően kiadják majd Mexikónak Duartét.