EBESZ: Nem felelt meg a nemzetközi normáknak a török népszavazás

Törökország, népszavazás, alkotmánymódosítás
Isztambul, 2017. április 16. Petárdát tartó férfi ünnepli az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás részeredményét egy török zászlóval borított autó ablakában a referendum napján, 2017. április 16-án Isztambulban. A szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottsága alapján az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok a voksok 51,3 százalékát teszik ki. (MTI/EPA/Deniz Toprak)
Vágólapra másolva!
A vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak - közölték az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői.
Vágólapra másolva!

Cezar Florin Preda, az Európa Tanács küldöttségének vezetője erről Ankarában, sajtótájékoztatón beszélt, amelyen részt vett Tana de Zulueta, az EBESZ megfigyelőinek vezetője. Az EBESZ előzetes jelentése szerint nem kapott egyenlő kampánylehetőséget az alkotmánymódosítást ellenző oldal,

a szavazókat nem tájékoztatták pártatlanul a reform kulcsfontosságú vonatkozásairól,

a civil szervezetek nem szervezhettek kampányrendezvényeket.

Petárdát tartó férfi ünnepli az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás részeredményét egy török zászlóval borított autó ablakában a referendum napján, Isztambulban. Forrás: MTI/EPA/Deniz Toprak

Bár az EBESZ szerint a népszavazás technikai lebonyolítása rendben volt, és rendben folyt a voksolás is, de a szavazatok összeszámlálásában az utólagos változtatások fontos hitelességi biztosítékot mellőztek, amit kifogásol az ellenzék.
A szervezet nehezményezi azt is, hogy egyetlen csomagként kezelték a 18 pontból álló alkotmánymódosítási javaslat - amely amúgy 72 cikkelyt érint -, és

a szavazóknak nem volt lehetőségük az egyes változtatásokat külön-külön véleményezni, hanem csakis puszta igennel vagy nemmel voksolhattak egy kalap alá véve az egészet.

Hasonló bírálatokat fogalmazott meg Preda az Európa Tanács nevében. Hangsúlyozta, hogy az "igenek" és "nemek" két oldalának nem volt ugyanannyi lehetősége a kampányban, messze nagyobb hangsúlyt kapott az "igenek" népszerűsítése .
A vasárnapi török referendumon - előzetes adatok szerint - 86 százalékos részvétel mellett

a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra,

amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vitatja az eredményt.