Visszaeső bűnöző volt a párizsi rendőrgyilkos

lövöldözés Párizs
Párizs, 2017. április 20. Rendőrök a lövöldözés helyszínén, a párizsi Champs-Élysées sugárúton 2017. április 20-án. A támadásban egy rendőr életét vesztette, egy másik megsebesült, egy támadót agyonlőttek. A rendőrség szerint nagyon valószínű, hogy terrorcselekmény történt. (MTI/AP/Kamil Zihnioglu)
Vágólapra másolva!
Francois Molins francia ügyész pénteken terrorcselekménynek minősítette az előző esti, rendőrök elleni párizsi támadást, amelynek elkövetőjeként a 39 éves Karim C.-t nevezte meg.
Vágólapra másolva!

Molins szerint a férfi zsebéből hullhatott ki az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlap, amelyet a helyszínen találtak.

Korábban rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították a hírügynökségek az elkövetőt.

Az ügyész elmondta: a több bűncselekmény miatt elítélt, hosszú szabadságvesztést letöltött férfi nem mutatta a radikalizálódás jeleit. Jelenleg vizsgálják, hogy a férfi hogyan juthatott a fegyverekhez, illetve voltak-e segítői. A 39 éves férfi egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre.

Csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.

Molins megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint a támadó járművében további lőfegyvereket és egy Koránt is találtak.

A 39 éves férfinak nem volt foglalkozása, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve háromrendbeli emberölési kísérlet vádjával.

2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték,

amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen.

A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit. Az idei év elején ismét felfigyeltek rá a hatóságok, mivel állítólag rendőrök meggyilkolásával fenyegetett, ugyanakkor ezt nem tudták kellőképpen rábizonyítani.

Az Iszlám Állam terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.