Németh Zsolt: Kitavaszodhat a magyar-román viszonyban

Vágólapra másolva!
Ötödik kongresszusát tartotta az Erdélyi Magyar Néppárt. A tanácskozáson nemcsak a magyar–román viszony, hanem a romániai magyar pártok vitája és együttműködése is téma volt.
Vágólapra másolva!

„Olvad a jég” a román–magyar viszonyban, a kölcsönös tisztelet és érdekek alapján „kitavaszodhat” – hangsúlyozta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Székelyudvarhelyen zajló 5. kongresszusán mondott köszöntőjében.

A politikus megjegyezte,

Németh Zsolt köszöntőjében A Gyűrűk ura regény hobbit hőseinek az állhatatosságát kívánta a pártnak. Amint felidézte: a közismert regényben a hobbitok egy csoportja azért kel útra, hogy megmentse, megóvja szülőföldjét.

Küzdelmük és végső győzelmük a hit, a kitartás, az önfeláldozó bajtársiasság és a meg nem alkuvás diadala.

„Mi, hobbitok összetartozunk” – vonatkoztatta a regény tanulságát a magyarságra a politikus.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt újabb mandátumra jelölt elnöke pártjának konstruktív ellenzéki szerepét hangsúlyozta.

„Bármennyit is vitatkozunk az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) vezetőivel, bármennyire is nem értettük meg egymást az MPP (Magyar Polgári Párt) vezetőivel,

– jelentette ki az EMNP elnöke. Hozzátette: a két rivális politikai szervezetet az EMNP szövetségesének tekinti minden olyan ügyben, amelynek célja Erdély és az erdélyi magyarok helyzetének a javítása.

Nem tekinti viszont szövetségesnek azokban az ügyekben, „amelyek a bukaresti korrupt politika vagy a román zsákmányrendszer megerősítéséről szólnak”.