Mínusz kilenc fok volt Csíkszeredában

2017.04.22. 12:03

A kivirágzott, kirügyezett fákban tehet kárt az áprilisi rendkívüli hideg Hargita megyében, ahol mínusz 9 fokot is mértek.

A kiadós székelyföldi havazások után mínusz kilenc fokot mértek szombat reggel Csíkszeredában – közölte az Agerpres hírügynökség.

A nagyszebeni regionlis meteorológiai központ illetékese az MTI-nek elmondta, a csikorgó fagy kialakulását a térség egy részét beborító hótakaró, a kitisztult égbolt és a magas légköri nyomás segítette elő.

Rendkívül hideg volt a reggel Hargita megye más településein is: a Bucsin-tetőn mínusz öt fokot, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz három fokot mértek. A meteorológus elmondta: a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek hajnali 4 és 5 óra között alakultak ki. Hozzátette: a következő napokban felmelegedés várható, és jövő hét közepére már az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekre számítanak.

Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta: az áprilisi fagy elsősorban a kivirágzott, kirügyezett fákban tesz kárt. Szabó József, a székelyudvarhelyi Otus madárvédő egyesület illetékese szerint a fagyos idő elsősorban a fecskéket és a kis testű rovarevő madarakat veszélyezteti, amelyek nem találnak élelmiszert. Az ornitológus hozzátette: a gólyák, és a nagy testű madarak tovább bírják táplálék nélkül, de ha kitart a hideg idő, ezek is veszélybe kerülnek.

Hargita megyében 1978-ban mérték a legalacsonyabb áprilisi hőmérsékletet: ekkor mínusz 14,4 fokot rögzítettek Csíkszeredában. A legmagasabb áprilisi hőmérséklet a 2012-ben szintén Csíkszeredában mért 28,8 fok volt.