Atombunkerbe menekülnének a japánok Észak-Korea miatt

2017.04.24. 20:24

Egyre több japán építtetne atombunkert a fokozódó észak-koreai fenyegetés miatt.

Oribe Nobuko vállalkozása áprilisban nyolc megrendelést is kapott.

Azt akarják, hogy menjünk ki azonnal, tegyünk árajánlatot

- mondta Oribe.

Egy másik cég, az Earth Shift a kereslet megtízszereződéséről beszélt. Megsokszorozódott a radioaktivitás és a mérges gázok elleni levegőszűrők forgalma is.

A hónap közepén Abe Sinzo japán miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea a szarin nevű idegméreggel láthatja el rakétáit.

Pénzre és időre van szükség, hogy védőbunkert építsünk, azonban ebben a feszült légkörben folyton azt halljuk, hogy az azonnal kell

- mondta Oribe vevőiről, akik között elsősorban családok és kisebb cégek találhatók.

Egy legfeljebb 13 embernek menedéket nyújtó bunker nagyjából 25 millió jenbe (65 millió forint) kerül, és mintegy négy hónap alatt készül el.

Az óvóhely biztonságot ígér a hirosimaival megegyező nagyságú atombomba robbanásától 660 méteres távolságra.

Észak-Korea kedden ünnepli a koreai néphadsereg alapításának 85. évfordulóját. Az Egyesült Államok és Dél-Korea attól tart, hogy ebből az alkalomból újabb atom- vagy rakétatesztet hajtanak végre.

A múlt hónapban három észak-koreai rakéta a japán Akita prefektúra tengerpartjától mintegy 300 kilométerre csapódott a vízbe.

Pénteken a tokiói kormány arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy a rakétaveszély miatt tartsanak kiürítési gyakorlatokat.