Mindenkit megdöbbentett a francia kommunista elnökjelölt döntése

2017.04.24. 17:06

19,6%-ot ért el a kommunista jelölt Franciaországban, az elnökválasztás első fordulójában. Nem jutott be a döntő, második fordulóba, de ilyen jó eredményt radikális baloldali jelölt utoljára a hatvanas években ért el Franciaországban. Mélanchon mégsem volt jókedvű, sőt beszélni is alig akart, azt hajtogatta, hogy várjuk meg a hivatalos végeredményt.

Ami a közvéleményt megdöbbente: Mélanchon nem hajlandó szavazóit felszólítani, hogy ne a radikális jobboldali jelöltre szavazzanak.

Jean-Luc MélanchonForrás: Getty Images/Julien de Rosa / IP3/Julien De Rosa

Ezt még a konzervatív Le Figaro is furcsállta. Mélanchon ezzel hosszú évek politizálását árulta el, hiszen

mindig arról beszélt, hogy a radikális baloldalnak a fő feladata a radikális jobboldal elleni küzdelem, mindent el kell követni, hogy Marine Le Pen és a Nemzeti Front ne kerüljön hatalomra.

Most viszont arról beszélt, hogy Macron sem jobb Marine Le Pennél.

Marine Le PenForrás: MTI/AP/Frank Augstein

Emmanuel Macron egyébként furcsán viselkedett a számára győzelemmel véget ért estén. A volt szocialista miniszter, egykori bankár elment barátaival az egyik drága párizsi étterembe ünnepelni. Színészek, újságírók, sztárok társaságában. Ezt két okból kifogásolták sokan. Egyrészt azért, még nem ő az elnök,

az ilyen ünnepségekkel a hagyomány szerint Franciaországban megvárják a második fordulót.

Másrészt a baloldal éveken át Nicolas Sarkozy szemére vetette, hogy 2007-es győzelme (tényleges, második fordulóbeli győzelme) után elment a show-világ kedvenc éttermébe ünnepelni. Most Macron ugyanazt tette.

Emmanuel MacronForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Macron és a második Marine Le Pen között már elkezdődött a veszekedés, és bár voltak, akik mást tippeltek, de Macron vállalja a televíziós vitát Marine Le Pennel.

A harmadik egyébként a jobbközép Francois Fillon lett. Sok felmérés szerint a franciák valójában őt tartották a legalkalmasabb elnökjelöltnek, de felesége botrányos foglalkoztatása miatt nem jutott be a döntő, második fordulóba.

Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje elismeri vereségét a francia elnökválasztás első fordulója után Párizsban 2017. április 23-ánForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Így az V. köztársaság történelmében először, tehát közel 60 éve, most fordult elő először, hogy a konzervatív jelölt nem jutott túl az első fordulón. Francois Fillon egyébként elismerte a vereségét, bejelentette, hogy ő Macronra fog szavazni a második fordulóban, és kétségtelenül korrekt módon azt mondta: mindenről ő tehet, ez az ő személyes veresége.