Legalább kéttucatnyi rendőr meghalt egy maoista gerillacsoport támadásában Indiában

Vágólapra másolva!
Maoista gerillacsoport támadt egy félkatonai állami szervezet tagjaira Indiában hétfőn, az összecsapásban a Központi Tartalékos Rendőri Erő (CRPF) legalább 24 tagja meghalt, további hét tagja pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!

A maoisták a kelet-közép-indiai Csattiszgarh államban, Szukma körzetében csaptak le a biztonsági erőkre.

Az összecsapást követően először tizenegy holttestet találtak meg, majd egy második keresési művelet során további tizenkét holttestre bukkantak a helyszínen. Az egyik sebesült áldozat a kórházba szállítás közben halt meg.

Az egyik túlélő a helyi médiumoknak elmondta, hogy mintegy 300 fegyveres támadta meg őket, miközben a CRPF tagjai éppen ebédeltek. A maoisták váratlanul tüzet nyitottak és válogatás nélkül lőtték a rendőri egység tagjait, miközben kézigránátokat is hajítottak rájuk.

Narendra Modi, India jelenlegi miniszterelnöke Twitter-profilján a támadást "gyávának" és "szomorúnak" minősítette, és közölte, hogy szorosan figyelemmel követi az eseményeket. Kiren Ridzsidzsu, az indiai parlament alsóházának belügyekért felelős tisztségviselője újságírók előtt beszélve a történteket "tragédiának" nevezte, egyúttal időt kért, mielőtt további részletekkel szolgált volna, arra hivatkozva, hogy jelenleg is várják a jelentést az ügy kapcsán.

Az elmúlt hónapban ugyanitt hasonló jellegű támadásban tizenegy rendőr lelte halálát és sokan megsebesültek.

A naxalitának nevezett gerillacsoport a kelet-indiai Nyugat-Bengál állam egyik falvában 1967-ben kitört felkelésből született meg, később pedig átterjedt a közeli Orisza és Csattiszgarh államokra is. A csoport jelenleg is tevékeny, legfőképp az ország középső és keleti részén.

A dél-ázsiai terrorizmussal foglalkozó portál adatai szerint 2016-ban 433-an vesztették életüket szélsőbaloldali csoportok által elkövetett támadásokban Indiában.