Tízezrek életét mentheti meg a malária elleni oltás

2017.04.24. 11:46

Három országban, Kenyában, Ghánában és Malawiban kapnak először a malária elleni oltóanyagokból.

Az RTS,S nevű oltóanyag, melyből az első szállítmány 2018-ben érkezik az afrikai országokba, tízezrek életét mentheti meg a jövőben – számolt be róla a BBC.

Az oltást négyszer kell beadatni: három hónapon át havonta, az utolsó adagot pedig 18 hónappal később. Az egészségügyi világszervezet viszont aggódik, hogy a rossz egészségügyi ellátás miatt mindenki megkapja-e az ismétlő oltásokat a programban. A WHO ennek ellenőrzése érdekében figyelőszolgálatot indított.

A maláriát az Anopheles szúnyogok nőstényei terjesztik. A betegség tünetei az influenzára hasonlítanakForrás: Wikimedia Commons

Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója üdvözölte az afrikai malária elleni oltóanyag programot. Azt mondta, az oltás remek kiegészítője lehet a jelenlegi gyógyszeres védekezésnek. Első körben 750 ezer gyereket vonnak be a projektbe, hogy megállapítsák, hatékony-e a vakcinával való védekezés.

A programra azért ezt a három országot választották, mert minden egyéb próbálkozás ellenére itt fertőződnek meg a legtöbben a szúnyogok által terjesztett betegségben. Évente több mint 400 ezer életet követel a betegség, főleg gyerekekét.

„Harminc évet kellett várni az első malária elleni vakcinára, de ez a bejelentés fontos lépés ahhoz, hogy az oltóanyag globális szinten is elérhető legyen. A malária óriási terhet jelent a legszegényebb országoknak" – mondta Seth Berkley, a figyelőszolgálatban közreműködő egyik szervezet vezetője.