Gyerekek halnak meg Jemenben - tűzszünetet követel az ENSZ

jemen, polgárháború, gyerek, jemeni
Yemeni children pose inside a tent at a makeshift camp housing Internally Displaced Persons (IDPs) who fled their homes due to the ongoing conflict between loyalist forces and Huthi rebels, on April 16, 2016 on the outskirts of the governorate of Sanaa. / AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
Vágólapra másolva!
Minden tizedik percben meghal egy 5 évnél fiatalabb gyerek Jemenben. Ahhoz, hogy az ENSZ segíteni tudjon, tűzszünetet követelnek. 
Vágólapra másolva!

Tűzszünetre és béketárgyalásokra kötelezné a Jemenben egymással harcban állókat az ENSZ főtitkára, António Gutteres, aki donorkonferenciát szervezett azért, hogy adományokat gyűjtsenek a jemeni rászorulóknak.

A jemeni válság egyre csak fokozódik,

minden tízedik percben halnak meg öt évnél fiatalabb gyerekek az éhezés miatt.

Ez megelőzhető lenne, ha engednék a biztonságos élelmiszereljuttatást a térségbe.

Gutteres elmondta, hogy ennyire még nem volt soha szükség a külső támogatásra, mint most. 19 millió jemeni szorul azonnali segítségre, közülük 17 millióan nem jutnak élelemhez sem.

Yemeni children Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A túlélőknek sivár egészségügyi rendszerrel és élelemmel kell megelégedniük egész életükben. Legalább 7 millió gyerek nem tud tanulni, ezért a fegyveres erőknél vagy a szélsőségeseknél kötnek ki.

Sok 13 éves lányt azért adnak férjhez a családok, hogy a hozományból túléljék a mindennapokat.

A háború megtizedelte a gazdaságot, megsemmisítette az egészségügyi szolgáltatásokat. Több mint egy millió terhes nő alultáplált - mondta Gutteres.

Békefelhívásával a svéd külügyminiszter és svájci államfő is egyetértett. Az ENSZ-szel közösen szervezik Jemen támogatására a donorkonferenciát.

Legkevesebb 2,1 milliárd dollárnyi adományt igyekeznek összegyűjteni, ugyanis ennyi lenne az a minimális összeg, amivel már tudnának segíteni.