Gyerekek halnak meg Jemenben - tűzszünetet követel az ENSZ

2017.04.25. 16:32

Minden tizedik percben meghal egy 5 évnél fiatalabb gyerek Jemenben. Ahhoz, hogy az ENSZ segíteni tudjon, tűzszünetet követelnek. 

Tűzszünetre és béketárgyalásokra kötelezné a Jemenben egymással harcban állókat az ENSZ főtitkára, António Gutteres, aki donorkonferenciát szervezett azért, hogy adományokat gyűjtsenek a jemeni rászorulóknak.

A jemeni válság egyre csak fokozódik, 

minden tízedik percben halnak meg öt évnél fiatalabb gyerekek az éhezés miatt.

Ez megelőzhető lenne, ha engednék a biztonságos élelmiszereljuttatást a térségbe.

Gutteres elmondta, hogy ennyire még nem volt soha szükség a külső támogatásra, mint most. 19 millió jemeni szorul azonnali segítségre, közülük 17 millióan nem jutnak élelemhez sem. 

Yemeni childrenForrás: AFP/Mohammed Huwais

A túlélőknek sivár egészségügyi rendszerrel és élelemmel kell megelégedniük egész életükben. Legalább 7 millió gyerek nem tud tanulni, ezért a fegyveres erőknél vagy a szélsőségeseknél kötnek ki.

Sok 13 éves lányt azért adnak férjhez a családok, hogy a hozományból túléljék a mindennapokat. 

A háború megtizedelte a gazdaságot, megsemmisítette az egészségügyi szolgáltatásokat. Több mint egy millió terhes nő alultáplált - mondta Gutteres.

Békefelhívásával a svéd külügyminiszter és svájci államfő is egyetértett. Az ENSZ-szel közösen szervezik Jemen támogatására a donorkonferenciát. 

Legkevesebb 2,1 milliárd dollárnyi adományt igyekeznek összegyűjteni, ugyanis ennyi lenne az a minimális összeg, amivel már tudnának segíteni.