Egy szerencsétlen mondat miatt mondott le egy japán miniszter

ABE, Sindzó
Tokió, 2017. április 26. Imamura Masahiro Fukusima-ügyi miniszter (k) nyilatkozik a sajtónak, miután benyújtotta lemondását Abe Sindzó japán miniszterelnöknek a tokiói kormányfői hivatalban 2017. április 26-án. Masahiro egy előző napi, az atomkatasztrófával kapcsolatos óvatlan kijelentése miatt kényszerült lemondásra. (MTI/AP/Kyodo/Macumoto Tosijuki)
Vágólapra másolva!
Egy óvatlan kijelentése miatt lemondásra kényszerült szerdán a Imamura Masahiro, a fukusimai földrengés utáni újjáépítésért felelős japán miniszter.
Vágólapra másolva!

Masahiro kedden délelőtt a kormányzó Liberális Demokrata Párt parlamenti képviselőinek tartott beszámolót a kárfelszámolás kiadásairól, és eközben a következőt mondta:

A miniszter rögvest visszavonta kijelentését, és bocsánatot kért. A beszámolón jelen volt Abe Sindzó miniszterelnök is, aki szintén azonnal bocsánatot kért minisztere meggondolatlan mondataiért, amelyek sértik a tragédia áldozatainak emlékét és a Japán északkeleti részén élőket.

Imamura Masahiro Fukusima-ügyi miniszter (k) nyilatkozik a sajtónak, miután benyújtotta lemondását Abe Sindzó japán miniszterelnökne Forrás: MTI/AP/Kyodo News/Macumoto Tosijuki

Imamura szerda reggel benyújtotta lemondását, és ismét bocsánatot kért, de közölte, hogy a felhívások ellenére nem hajlandó megválni parlamenti mandátumától is. A miniszterelnök Josino Maszajosit, a Fukusima prefektúrából megválasztott parlamenti képviselőt, volt környezetvédelmi miniszterhelyettest jelölte a lemondott tárcavezető helyére.

A 2011 márciusában bekövetkezett földrengés és szökőár 15 ezer 893 ember halálát okozta, 2553 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt súlyos baleset történt a két fukusimai atomerőmű egyikében,

három reaktor magja is megolvadt, nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe,

ami miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.