Több mint egymillió köbméter föld zúdult a házakra

Aju, 2017. április 29. A kirgiz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya által közreadott képen mentőcsapatok tagjai kutatnak túlélők után a dél-kirgizisztáni Os tartományban fekvő Aju faluban történt földcsuszamlás helyszínén 2017. április 29-én. Híradások szerint mintegy egymillió köbméter föld csúszott le a hegyvidéki Aju melletti hegyoldalból, és több méter magas sárréteg temetett be hat lakóházat és a benne lakó családokat. A katasztrófában legkevesebb 24 ember, köztük 9 gyerek életét vesztette. (MTI/EPA/Kirgiz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya)
Vágólapra másolva!
A dél-kirgizisztáni Os tartományban szombaton kora reggel történt tragédiában 24 ember, köztük 9 gyerek halt meg, amikor házaikra föld omlott – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.
Vágólapra másolva!

Híradások szerint mintegy egymillió köbméter föld csúszott le szombaton kora reggel a hegyvidéki Aju település melletti hegyoldalból, és több méter magas sárréteg temetett be hat lakóházat és a benne lakó családokat. A helyszínre munkagépeket vezényeltek, és a minisztérium szóvivője, Elmira Seripova szerint a mentési munkálatokban több mint 260 ember vesz részt, köztük katonák és orvosok.

Forrás: MTI/EPA

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaság elnöke, Almazbek Atambajev tragédiának nevezte a történteket, és vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett meg.

Az államfő ugyanakkor azt mondta, hogy a falusiakat két vagy három nappal ezelőtt figyelmeztették az újabb földcsuszamlások veszélyére,

és sajnálja, hogy nem fogadták meg a tanácsot, hogy el kell hagyniuk a települést.

Forrás: MTI/EPA

Egy járási vezető a helyi médiumoknak elmondta, hogy a veszély miatt márciusban elrendelték a falu kiürítését, és

34 család engedelmeskedett is a hatóságoknak, a többi család azonban úgy döntött, hogy marad.

Gyakoriak a földcsuszamlások Kirgizisztánban

A 95 százalékban hegyvidéki jellegű Kirgizisztánban gyakoriak a földcsuszamlások. 2004 áprilisában szintén Os város térségében legalább 33 ember halálát okozta földcsuszamlás, alig fél évvel azután, hogy előző ősszel több mint negyven ember halt meg egy hasonló katasztrófában az ország déli részén.