Brexit: a legfontosabb az uniós és a brit emberek jogainak védelme

Horizontal DEMONSTRATION EUROPEAN UNION RALLY DEMONSTRATION AGAINST EUROPEAN FLAG NATIONAL FLAG BIG BEN An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an an
A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára.
Vágólapra másolva!
Az EU-ban maradó tagországok állam-, illetve kormányfői szerint a Nagy-Britannia kilépéséről szóló tárgyalások során elsődleges feladat lesz olyan garanciákról megállapodni, amelyek megkülönböztetés-mentesen biztosítják az európai uniós és a brit állampolgárok uniós előírásokból fakadó jogainak védelmét.
Vágólapra másolva!

Szombaton hagyták jóvá Brüsszelben a Brexit-tárgyalások részleteit rögzítő iránymutatásokat,

amelyek meghatározzák a kilépési tárgyalások keretét,

valamint azokat az átfogó elveket, amiket az unió a tárgyalások során érvényesíteni fog.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar érdekeknek megfelelő álláspont született.

A közös álláspont szerint az Egyesült Királyság kilépése jelentős bizonytalanságot teremt.

Az iránymutatás szerint a tárgyalásokat átlátható módon folytatják le, és a témákat egyetlen csomagként kezelik.

A tárgyalások első szakasza arra irányul majd, hogy

a lehető legnagyobb jogbiztonságot nyújtsa a polgárok, a vállalkozások, az érdekelt felek és a nemzetközi partnerek részére

a Brexit azonnali hatásaival szemben.

Az dokumentum kitér Írországra is: az unió azt szeretné hogy elkerülhető legyen a szigorú határellenőrzés visszaállítása az országban, az uniós jogrend tiszteletben tartása mellett. Brüsszel megállapodásra szeretne jutni az Egyesült Királysággal az ország ciprusi felségterületein lakóhellyel rendelkező vagy dolgozó uniós polgárok jogainak és érdekeinek védelmével kapcsolatban.

Az iránymutatás szerint a kilépés után az Egyesült Királyságra nem vonatkoznak azok a megállapodások, melyeket az unió, az unió nevében eljáró tagállamok, illetve az unió és a tagállamok együttesen kötöttek.

Az unió jogai és kötelezettségei azonban továbbra is fennmaradnak.

A dokumentum szerint az Egyesült Királysággal esetlegesen kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak kiegyensúlyozottnak, távolra mutatónak és széles körűnek kell lennie. Egy ilyen megállapodásban is egyenlő feltételeket kell biztosítani a feleknek, különösen a szabad verseny és az állami támogatások tekintetében.

Az EU készen a kereskedelmen túl, egyéb területeken is partnerséget szeretne kilakítani az Egyesült Királysággal, különösen

a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem, továbbá a biztonság, a védelem és a külpolitika terén.

A tárgyalásoknak az uniós szerződések alapján 2019. március 29-ig be kell fejeződniük. Az Európai Tanács egyhangú döntésével és London egyetértésével azonban ez szükség esetén meghosszabbítható.