Lelőtték a perzsa nyelvű tévé alapítóját

2017.04.30. 13:28

Saeed Karimian alapította azt a televíziós céget, amely több nyugati adást sugározott Iránba perzsa nyelven. A cég alapítóját kuvaiti üzleti partnerével együtt lelőtték a török Maslakban. 

A perzsa nyelvű Gem Tv alapítóját és elnökét megölték Isztambulban.Saeed Karimiant, a perzsa nyelvű Gem Televízió cégalapítóját és elnökét a kuvaiti üzleti partnerével együtt lelőtték Maslak szomszédságában. Egy maszkos férfi nyitott rájuk tüzet egy autóból. 

A gyilkosság során használt autót felgyújtották, a kiégett járművet később megtalálták a rendőrök, akik nyomoznak az ügyben.

Korábban Karimiant már 6 évre elítélték a teheráni bíróságon propagandaterjesztés miatt.

A Gem Tv külföldi és nyugati műsorokat sugároz Iránba be perzsa nyelven. A cég eredetileg Londonban alakult, majd Dubaiba települt át. A csoport weboldalán legalább 17 darab perzsa nyelvű csatornája mellett van egy kurd, egy azeri és egy arab nyelvű csatornája is. A tévécsatornát amiatt bírálták Iránban, hogy - a vádak szerint - nem az iszlám értékeknek megfelelő műsort sugároztak, és nyugati propagandát terjesztettek. 

Családtagok a BBC-nek azt mondták, hogy Karimiant több fenyegetést is kapott a rezsimtől az elmúlt három hónapban, ezért Londonba akart költözni. Török források szerint viszont azt mondják, a gyilkosságnak a helyi alvilághoz van köze.