Túl lassan törlik az illegális és veszélyes tartalmakat a közösségi oldalak

Facebook field keyboard screen logo computer registration community HORIZONTAL form network internet password facebook social media login SQUARE FORMAT
facebook jelszó közösségi oldal
Vágólapra másolva!
A brit parlament alsóházának belügyi bizottsága által összeállított tanulmány szerint a legnagyobb közösségi médiaportálok "szégyenletesen lassan" reagálnak a felületeiken megjelenő illegális és veszélyes tartalmakra, és még a gyerekekről készült szexuális tartalmú felvételeknek, vagy a terrorszervezetek nyíltan toborzó célú posztjainak eltávolítása is túl sokáig tart.
Vágólapra másolva!

A rendkívül súlyos bírálatokat megfogalmazó 34 oldalas jelentés szerint a Twitter, a Facebook és a Google tulajdonában lévő YouTube több milliárd ember által használt online felületeit gyűlölet és szélsőségesség terjesztésére is használják. Mint írták, ez a folyamat riasztó mértékben gyorsul, és még az egyértelműen törvénybe ütköző online tevékenységek is jórészt ellenőrizetlenül zajlanak.

A tanulmány szerint a Google szakértői maguk számoltak be arról, hogy

a YouTube videómegosztó csatornán évről évre 25 százalékkal növekszik a "megjelölt", vagyis a valamilyen okból a közösség által kifogásolt tartalmak mennyisége.

A testület szerint a legnagyobb és leggazdagabb közösségi médiavállalatok "szégyenteljesen messze járnak" attól, hogy elégségesnek lehessen nevezni az illegális és veszélyes tartalmakkal szembeni fellépésüket, a megfelelő közösségi normák betartatására és a saját felhasználóik biztonságának garantálására tett erőfeszítéseiket.

Az alsóházi bizottság szerint "elrettentő" például, hogy

a Google milyen lassan és gyengén reagál azokra a bejelentésekre,

amelyek a YouTube portálon megjelenő illegális újnáci propagandatartalmakra hívják fel a figyelmét.

A tanulmány szerint a Facebook, a Twitter és a YouTube felületein "megdöbbentően könnyen" fellelhetők nemzetiségi kisebbségek elleni gyűlöletkeltő tartalmak. A YouTube azonban nem volt hajlandó eltávolítani még az amerikai fehér fajvédő mozgalom, a Ku Klux Klan egykori szellemi vezére, David Duke egyik videóját sem, amelynek címe szerint "A zsidók beismerik, hogy fehér népirtást szerveznek".

A YouTube azzal az érvvel utasította el a film törlését, hogy a felvétel nem számít gyűlöletbeszédnek.

A testület azt javasolja, hogy a brit kormány vegye fontolóra egy olyan szankciórendszer bevezetését, amely ismétlődés esetén egyre komolyabb büntetésekkel, végső soron

jelentős pénzbírsággal sújtaná azokat a közösségi médiacégeket,

amelyek egy szigorúan szűkre szabott időkereten belül nem távolítják el felületeikről az illegális tartalmakat.

A jelentés javasolja azt is, hogy a kormány fizettesse meg e cégekkel a felületeiken megjelenő törvénysértő tartalmak hatósági ellenőrzésének költségeit.