Eminem szerzői jogok megsértése miatt beperelte az új-zélandi kormányt

Eminem Hírességek, akiket tinimamik neveltek fel család
Vágólapra másolva!
Eminem számával kampányolt a most Új-Zélandon kormányzó Nemzeti Párt. A kiadó szerint lemásolták a számot, a konzervatív párt állítja, fizettek érte. A tárgyalás ma kezdődött.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP

A dal "eléggé legális" a párt szerint

Eminem kiadóját képviselő jogászok szerint a párt 2014-es kampányában tudatosan lemásolta a rapper 2002-es Lose Yourself című számát, holott erre semmilyen engedélye nem volt. A Nemzeti Párt ezzel szemben azt állítja, hogy Ausztráliából vették meg a felhasznált dal jogait, és nem hiszik, hogy bárkinek a jogait megsértették volna. Egyik képviselőjük korábban úgy vélte, hogy a kampánydal "eléggé legális", és Eminem csak a kampányt akarja meglovagolni, hogy ingyenreklámot kapjon.

Emiatt John Oliver amerikai humorista is kigúnyolta a politikust. "Eléggé legális? Olyan nincs. Az olyan, mintha valaki csak kicsit lenne halott" - mondta Last Week Tonight című műsorában.

Most a párt azt mondja: nem nyilatkoznak, míg az ügy le nem zárul.

Garry Williams, Eminem kiadójának ügyvédje szerint a Nemzeti Párt "merész és korszerű" dalt akart, amellyel ugyanakkor megbízható párt benyomását tudják kelteni, és a fókuszcsoportnak az előzetes kutatásoknál jobban tetszett az Eminem-féle dal, mint a sablonos kampánydallamok. Williams a párt belső levelezéséből is idézett, miszerint a dalt maguk a párt képviselői nevezik "eminemesnek", és valaki azt a kérdést is feltette, hogy

ha mindenki azt gondolja, hogy ez egy Eminem-dal, a címe is erre utal, akkor hogyan bízhatnak abban, hogy Eminem ezt szó nélkül hagyja.

A jogász szerint a párt teljesen nyilvánvalóan tudta, hogy jogvédett zenét használ fel.

- mondta Williams.

Eminem kiadója azt akarja elérni, hogy a bíróság mondja ki, a Nemzeti Párt megsértette a szerzői jogokat, emellett kártérítést is követelnek, de azt nem közölték, hogy mennyit. Joel Martin, a kiadó szóvivője azt mondta, hogy nem foglalkoznak az új-zélandi politikával, sem azzal, hogy a párt jobb- vagy baloldali, a céljuk az, hogy világossá tegyék, hogy komolyan veszik a szerzői jogi kérdéseket.

A bíróság várhatóan egy héten belül dönt arról, hogy megsértette-e a Nemzeti Párt Eminem szerzői jogait.