Könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tüntetőket Törökországban

Vágólapra másolva!
A szemtanúk szerint az isztambuli rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken. A hatóságok több mint 200 tiltakozót állítottak elő Törökország legnépesebb városában.
Vágólapra másolva!

Isztambul kormányzója közleményben azt írta, hogy összesen

207 embert vettek őrizetbe,

és mintegy 40 Molotov-koktélt, 17 kézigránátot, 176 petárdát és falragaszokat koboztak el a tiltakozóktól.

A munka nemzetközi ünnepén a múltban is rendszeresek voltak a megmozdulások Törökországban, amelyek többször végződtek erőteljes rendőri fellépéssel.

Az idei tüntetések a várakozások szerint visszafogottabbak lesznek, mivel

a szakszervezetek bejelentették, hogy meg se próbálnak gyűlést összehívni a Taksim térre,

a kormányellenes tiltakozások hagyományos helyszínére.

Többen azonban mégis ott akartak tiltakozni, ezért Mecidiyeköy környékén az rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a térre induló tömeget.

- kiabálták a tiltakozók.

A Taksim tér 2013-ban hetekig címlapokon volt a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfő, akkori kormányfő elleni tüntetések miatt.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen Isztambul-szerte,

a levegőből több helikopter figyeli a várost.

Törökországban szinte tapintható a feszültség azóta, hogy Erdogan hajszállal ugyan, de megnyerte az alkotmány módosításáról és elnöki jogosítványai kiterjesztéséről tartott április 16-i népszavazást.
Jogvédő csoportok és egyes nyugati országok bírálják Törökországot, mert a tavalyi sikertelen puccskísérletet követően jelentősen korlátozta a szólásszabadságot és az alapvető polgári jogokat.