Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban fogadta Angela Merkel német kancellárt, a megbeszélésük előtt elmondta, hogy elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról, kiemelten az ukrajnai válságról és a szíriai konfliktusról fognak tárgyalni.

Forrás: MTI/EPA POOL/Jurij Kocsetkov

Putyin rendezni szeretné a kapcsolatát Németországgal

Ki kell használnunk a lehetőséget, hogy a kapcsolatainkról tárgyaljunk, és a legproblematikusabb kérdésekről, mint például Ukrajna és Szíria, és talán más régiókról is - mondta az orosz elnök.

Angela Merkel, aki hivatalosan a júliusi hamburgi G20-csúcs előkészítése keretében találkozott Vlagyimir Putyinnal, fontos csoportbeli partnernek nevezte Oroszországot.

A német kancellár kétévi kihagyás után látogatott el Oroszországba. Ez a második látogatása az ukrajnai orosz beavatkozás óta. Putyin, amikor márciusban fogadta őt Sigmar Gabriel német külügyminiszter, kijelentette, hogy Oroszország és Némtország közös célja a kapcsolatok teljes körű normalizálása.

Legutóbb a normandiai csoport értekezletén találkoztak

A két vezető legutóbb tavaly novemberben Berlinben, az ukrajnai rendezésről tárgyaló "normandiai csoport" csúcsértekezletén találkozott. Akkor elfogadták a minszki megállapodások végrehajtásának a tervét, ám az óta is képtelenek voltak egyetértésre jutni a prioritásokban.

Nyáron lejárnak az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók

Az Oroszország ellen bevezetett európai szankciók feloldása csakis a minszki megállapodások végrehajtása esetén lehetséges - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Merkel több kiállt a melegek, a Jehova Tanúi mellett is

A közös sajtótájékoztatón Merkel ugyanakkor rámutatott, hogy nem történt haladás a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében. A kancellár közölte, hogy a tárgyaláson a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint, miután a sajtóban jelentések jelentek meg a csoport tagjainak üldöztetéséről. A német kancellár hangoztatta a civil szervezetek és a gyülekezési jog fontosságát, és szót emelt az Oroszországban a közelmúltban betiltott egyház, a Jehova Tanúi mellett.

Oroszország nem avatkozott bele az amerikai elnökválasztásba

A tavalyi amerikai elnökválasztás orosz hackerek által történt állítólagos megzavarását firtató kérdésre válaszolva Putyin hangoztatta, hogy Oroszország sohasem avatkozik be más országok politikai életébe. Reményét fejezte ki, hogy a többi állam is tartózkodik majd Oroszország esetében.

Még nem dőlt el, hogy folytatódnak-e a szankciók

Az Európai Unión belül jelenleg vita folyik a Merkel által támogatott, nyáron lejáró gazdasági büntetőintézkedések meghosszabbításáról, amelyet több német vállalat is ellenez.