Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Szocsiban találkozik

Vágólapra másolva!
Putyin holnap a szíriai helyzet rendezéséről, illetve a a haditechnikai együttműködés kérdéseiről tárgyal a török elnökkel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszerekről is tárgyalhatnak

Arra a kérdésre,hogy a két vezető az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszerek eladásáról folytat-e egyeztetést, Peszkov csupán annyit mondott, hogy Putyin és Erdogan a tárgyalásokat követően közös sajtótájékoztatót tart majd.

Fikri Isik török védelmi miniszter április közepén közölte, hogy Törökország nem tudott versenyképes árajánlatot elérni NATO-partnereinél légvédelmi rendszerek beszerzése ügyében, ezért alternatívaként tanulmányozza az Sz-400-asok beszerzését. Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködés kérdésben illetékes tanácsadója erre reagálva közölte, hogy

Oroszország nem látja akadályát annak, hogy ilyen eszközöket adjon el az atlanti szövetséghez tartozó Törökországnak.

Erdogan sürgeti az Uniót

Erdogan kedden arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ellenkező esetben búcsút mondanak az Uniónak.

Helyreállt a béke a két ország között

Az orosz és a török elnök legutóbb március 10-én Moszkvában találkozott. A két ország viszonyában törés következett be azt követően, hogy a török légierő 2015 végén, légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz bombázót. A kapcsolatok azután kezdtek helyreállni, hogy Erdogan személyesen kért bocsánatot az incidensért, Putyin pedig támogatásáról biztosította a török vezetőt az ellene irányuló katonai puccs idején.