Trump: A palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük

Horizontal US President Donald Trump speaks before signing an executive order to review the Antiquities Act at the US Department of the Interior April 26, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Izrael és a palesztinok együttműködését sürgette Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után.
Vágólapra másolva!

Az amerikai és a palesztin elnök először találkozott és tárgyalt egymással. A körülbelül egyórás megbeszélés után Donald Trump és Mahmúd Abbász közös sajtóértekezletet tartott, amelyen mindketten rövid nyilatkozatot tettek.

Donald Trump azt mondta, kormánya mindenképpen tető alá akarja hozni a palesztin–izraeli békemegállapodást, és elkötelezett abban, hogy palesztinokkal és izraeliekkel együtt dolgozzon a megállapodás kimunkálásában.

– mondta az amerikai elnök, aki fontosnak tartja a gyűlöletkeltő megnyilvánulások felszámolását.

Mahmúd Abbász azt kérte az amerikai elnöktől, hogy vállaljon szerepet az igazságos béke megteremtésében. A palesztin elnök szerint a békemegállapodás alapja csakis az 1967-es határok között megvalósítandó kétállami megoldás és a megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepítési politika megszüntetése lehet.

Abbász a béke új lehetőségét látta Trump elnök elszántságában.

A palesztin elnök nyilatkozata után az amerikai elnök azt mondta, korábban megbeszéléseket folytatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is, és erre alapozza meggyőződését, miszerint az izraeliek és a palesztinok újrakezdik a béketárgyalásokat.