Új egyezményt fogadtak el a kulturális javak védelmének érdekében

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács új büntetőjogi egyezményt fogadott el a kulturális javak tiltott kereskedelmének károsításának és megsemmisítésének megakadályozása érdekében a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni fellépés keretében.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a kulturális javakkal kapcsolatos bűncselekményekről szóló egyezménnyel a strasbourgi székhelyű, 47 országot tömörítő tanács

célja a kulturális világörökség részét képező javak védelmét érintő nemzetközi összefogás előmozdítása.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt mondta, a nemzetközi közösség nem ülhet ölbe tett kézzel a történelmi lelőhelyek, értékes kulturális javak lerombolásakor. Szerinte

a szerződés fontos eleme annak a küzdelemnek, amely a műkincskereskedelmet működésük finanszírozására használó, nemzetek felett szerveződő bűnözői hálózatok és terrorista csoportok ellen irányul.

A főtitkár a szerződés mihamarabbi aláírására és ratifikálására szólította fel a nemzetközi közösséget.

A kifejezetten a kulturális örökség kategóriájába számító műkincsek tiltott kereskedelme ellen és megóvására irányuló első nemzetközi egyezmény kitér és pontosan meghatározza a kulturális javak lopásának és a jogellenes ásatás fogalmát, pontos leírást ad a behozatali és kiviteli szabályokat illetően, valamint az illegális beszerzés és forgalomba hozatalra vonatkozóan. Bűncselekményként határozza meg a hamisítást, beleértve a ki- és behozatalra jogosult, vagy nem jogosult műkincsek dokumentumainak hamisítását is, a kulturális örökség részét képező javak szándékos megsemmisítését, vagy károsítását.