Angela Merkel nem titkolja, melyik francia jelöltet támogatja

2017.05.03. 10:54

A francia elnökválasztás független centrista jelöltje, Emmanuel Macron mellett foglalt állást Angela Merkel, a német kancellár egy szerdai lapinterjúban: elmondta, örülne, ha az EU-párti jelölt győzne a választás második, vasárnapi fordulójában.

A Kölner Stadt-Anzeiger című lapban közölt interjúban Angela Merkel kiemelte, hogy a franciaországi elnökválasztás döntő jelentőségű az Európai Unió stabilitása és jövője szempontjából.

"Természetesen a francia választók döntéséről van szó, amibe nem szólok bele, de elmondom, hogy örülnék, ha Emmanuel Macron győzne, mert következetesen Európa-párti politikát képvisel" - tette hozzá.

Mint mondta, Macron nem ismeretlen számára, már akkor megismerte, amikor az elnökjelölt még a szocialista kormány gazdasági minisztere volt. Sikere "pozitív jelzés volna a politikai közép számára, amelynek erejét itt, Németországban is meg akarjuk őrizni" - emelte ki a kancellár.

Emmanuel Macron magától értetődő módon elsősorban hazája érdekeit tartja szem előtt, de egyben "elkötelezett Európa-párti" politikus, és "nagyon Európa-párti választási kampánya a jó német-francia kapcsolatok szempontjából is pozitív jelzés" - mondta Angela Merkel.

Emmanuel Macron a második fordulóban a Nemzeti Front vezetőjével, Marine Le Pennel verseng az államfői tisztségért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK