Börtönre ítélték Romániában, mert az Iszlám Államot éltette

Vágólapra másolva!
3 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon Romániában egy 18 éves fiatalt, aki az Iszlám Államot népszerűsítő üzeneteket terjesztett az interneten - közölte a Mediafax hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Házkutatás során bukott le

Constantin Luigi Boigeát 17 éves korában, 2015 decemberében hatósági felügyelet alá helyezték,

miután a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT egy házkutatás során dzsihadista propagandaanyagokat tartalmazó számítástechnikai berendezéseket foglalt le lakásán.

3 éve áttért a muzulmán vallásra

A gyanúsított a hatósági felügyelet szabályait rendszeresen megszegte, és bár eltiltották az internettől a terrorszervezet népszerűsítését tavaly szeptemberi nagykorúvá válása után is folytatta a világhálón. Emiatt elrendelték előzetes letartóztatását.

Szívesen halt volna mártírhalált az Iszlám Államért

A rendezetlen családi körülmények között élő fiatalember három éve tért át a muzulmán vallásra. A DIICOT szerint a közösségi fórumokon az Iszlám Állam jelvényeivel mutatkozott, jelezte, hogy szívesen csatlakozna az Iszlám Államhoz és örömmel lenne a mártírja. A terrorszervezet által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.

Fenyegette azokat, akik bírálták a terrorszervezetet

A vádhatóság szerint a

gyanúsított több felhasználónevet létrehozva fenyegető üzeneteket küldött a terrorszervezet bíráló közéleti személyiségeknek, és másokat erőszakos cselekményekre buzdított, új híveket szerezve az Iszlám Államnak.

A fiatalember radikalizálódására a Román Hírszerző Szolgálat hívta fel a DIICOT figyelmét.