Észak-Korea: Meg akarták mérgezni Kim Dzsongunt

Horizontal SOURIANT PORTRAIT (FILES) This file photo taken on May 10, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un watching a military parade and mass rally on Kim Il-Sung square in Pyongyang. 
US military confirms that North Korea fired a ballistic missile
Kim Dzsong Un, észak-koreai vezető a mai napig azt sem ismerte el hivatalosan, hogy idén februárban elhunyt volna a féltestvére Kim Dzsong Nam.
Vágólapra másolva!
Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget és a dél-koreai hírszerző szolgálatot, hogy tervet szőtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető meggyilkolására.
Vágólapra másolva!

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki közleménye szerint valamilyen biokémiai anyaggal akarták megmérgezni Kim Dzsong Unt egy április 15-ei phenjani ünnepségen, Kim Ir Szen államalapító (Kim Dzsong Un nagyapja) születésének 105. évfordulóján.

Phenjan megfenyegette a két ügynökséget, hogy terroristaellenes támadást indít ellenük.

Kim Dzsongunt egy állami ünnepségen tették volna el láb alól Forrás: AFP/Ed Jones

Az állambiztonsági minisztérium szerint az ügynökségek támogatásával egy terroristacsoport jutott be az országba. "

Felkutatjuk és kíméletlenül megsemmisítjük az összes terroristát, aki meg akarta támadni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság legfelső vezetését. Ebben a pillanatban elindítunk egy koreai jellegű terroristaellenes támadást, amelyben elsöpörjük az amerikai imperialistáknak és bábjaik körének hírszerző és összeesküvést tervező szervezeteit" - olvasható a minisztérium angol nyelvű közleményében.

Az észak-koreai vád hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni - írták hírügynökségek.
A Hszinhua és a Reuters jelentésében

a radioaktív anyag is szerepel mint állítólagos gyilkos eszköz.

A két hírügynökség úgy idézett a hosszú közleményből, hogy a CIA az orosz Távol-Keleten toborzott egy észak-koreai állampolgárt - egy Kim nevű phenjani lakost - a merénylet végrehajtására, és pénzzel, instrukciókkal, valamint felszereléssel látták el.