62 fiatal nőt engedett szabadon a Boko Haram

Vágólapra másolva!
A Boko Haram nigériai terrorszervezet 62 diáklányt engedett szabadon abból a 276-ból, akiket 3 évvel ezelőtt raboltak el Észak-Nigériából. 
Vágólapra másolva!

A szabadon engedettek száma egyelőre nem pontos, mert különböző forrásokból különböző adatokat lehet tudni. Az Al Jazeera azt írja, 62 diáklányt szabadítottak ki, míg a BBC a Sahara Reportersre hivatkozva már 80 lányról beszél.

Azt azonban minden forrás úgy tudja, hogy nem kiszabadításról, hanem

szabadon engedésről van szó.

És ennek oka pedig az, hogy a nigériai kormány folyamatosan tárgyal a terrorszervezettel. Az Al Jazeera nigériai tudósítója úgy tudja, hogy az elengedett lányok egyelőre biztonságos helyen, Banki városában vannak, ahol tájékoztatják őket, és

hamarosan visszakerülhetnek családjaikhoz.

Legutóbb tavaly októberben engedtek szabadon 21-et a 2014-ben elrabolt diáklányok közül. A tavaly októberti elengedéseket a Vörös Kereszt érte el. A nigériai kormány is folyamatos tárgyalásban van a Boko Harammal, hogy mihamarabb szabadon engedjék az elrabolt diáklányokat, és lassan mindenkit, akit elraboltak.

A nemzetközi sajtóban „Chibok Girls”-ként ('chiboki lányok')hivatkoznak a diáklányokra, mert a nigériai Chibok városából rabolták el őket még 2014-ben. Öszesen 276 diáklányt a helyi állami középiskolából.

Azokról, akik még mindig a szervezet fogságában vannak, nincsenek megbízható információk. Egyes jelentések szerint sokan meghalhattak közülük.

A Boko Haram állandó fenyegetést jelent a Nigéria északkeleti részén élő közösségekre, és a terrorszervezet ezen kívül a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is indít támadásokat.
A négy országban 2009 óta legalább 14 ezer emberrel végeztek. Az ENSZ adatai szerint a térségben nagyjából 2,7 millióan hagyták el otthonukat a Boko Haram miatt.