Legalább kétszázan szöktek meg a pekanbarui börtönből, Indonéziában, amikor kiengedték őket a pénteki nagy imára. Áttörték a kaput, és menekülni kezdtek, végül volt, akiket a rendőrség fogott el, de olyan is, aki egy másik város hatóságánál önként feladta magát. 

A pénteki nagy imára engedték ki a foglyokat az indonéz börtönőrök, Pekanbaruban, de ők a kaput áttörve elszöktek. 

A rendőrség 209 rabot elkapott, a többi szökevény pedig más város hatóságánál adta fel magát, de volt, aki saját magától tért vissza a cellájába. 

A rabok az embertelen körülmények és a börtönőrök erőszakos viselkedése miatt szöktek el.  A pekanbarui börtön befogadóképessége maximum 300 fő. De itt 1870 embert zsúfoltak össze, akikre összesen 6 börtönőr felügyelt. 

A szökésről amatőr videofelvételek is készültek, amelyeken jól látni, hogy a szökés közben sem megakadályozni nem próbálják őket, és utánuk sem megy senki. A felvételeket a helyi televízióban mutatták be. 

Mivel az indonéz börtönök túlzsúfoltak, így igen gyakoriak a fogolyszökések. A foglyok száma okozta gondok mellett úgy tartják, hogy az őrök viselkedése is túl erőszakos. Ezért többen is kijelentették, hogy ameddig nem cserélik le a börtönőröket, addig nem mennek vissza a cellájukba.