Emmanuel Macron az új francia elnök

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2017. május 7. Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter integet támogatóinak a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése szerint a volt szocialista miniszter a voksok 66,06 százalékát gyűjtötte össze a második fordulóban, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,94 százalékát kapta.
Vágólapra másolva!

A volt szocialista miniszter, az Előre! mozgalom (En Marche!) vezetője, független jelölt nyerte a francia elnökválasztást. Már a BFMTV exit pollja is Macron győzelmét jelezte jóval az első részeredmény előtt. Az exit poll adatai szerint Macronra a szavazók 65,3 százaléka voksolt, míg a radikális Marine Le Penre 34,6-uk.

Párizs, 2017. május 7. Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter párizsi kampányközpontjában 2017. május 7-én, miután győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/AFP pool/Lionel Bonaventure) Forrás: MTI/EPA/AFP POOL/Lionel Bonaventure

A Figaro cikkében arról ír, hogy közel 50 éve nem volt ilyen alacsony a részvétel az elnökválasztás második fordulójában. A távol maradottak aránya minimum 25, de lehet, hogy 27% lesz. Ez a szám csak 1969-ben volt magasabb, akkor a szavazásra jogosultak 31%-a maradt távolt.

Rekordszámú lesz az érvénytelenül szavazók száma is. Szintén 1969-ben szavaztak a legtöbben érvénytelenül, akkor ez a szám 6,4% volt. Most lényegesen több,

legalább 10% lesz az érvénytelen szavazatok aránya.

A Figaro véleménye szerint 1969-ben ez érthető volt, mert két gyakorlatilag azonos politikai oldalhoz tartozó jelölt volt, két jobbközép politikus. Pompidou és Poher. Most viszont nem erről van szó, inkább a csalódottság miatt szavaztak kevesen – sokan nem találtak maguknak megfelelő jelöltet a második fordulóban.

Már a szavazatszámlálás is sejtette a végeredményt Forrás: MTI/AP/Bob Edme

Marine Le Pen gratulált ellenfelének

A megszólalók sorát Marine Le Pen kezdte, aki elismerte vereségét, és gratulált Emmanuel Macronnak. Nem sokkal később Angela Merkel német kancellár elismerését fejezte ki Twitter-üzenetben: „az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia–német barátság győzelme”.

Francois Hollande távozó francia elnök telefonon gratulált mmanuel Macronnak. Hollande közleményt is kiadott, amiben azt írta: „Macron elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a francia emberek nagy többsége egységbe akar tömörülni a köztársaság értékei mentén és ki akarja mutatni, hogy az ország az Európai Unióhoz tartozik”.

Az amerikai elnök, Donald Trump is gratulált a győztes Macronnak. Twitter-bejegyzésében azt írta,
„gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát”.

Egyébként a francia elnökválasztás második fordulójának eseményeit a nagy amerikai televíziós csatornák élőben közvetítették.

Macron harcot ígér a terrorizmus ellen

Harcolni fogok a bennünket emésztő megosztottság ellen - jelentette ki Emmanuel Macron beszédében. Közölte, hogy meghallotta a franciák "dühét, aggodalmát és kétségeit". "Tiszteletben tartom őket" - mondta.

Azt is mondta: az Európa és az azt alkotó népek, Európa és a polgárok közötti szálak újraszövésén fog munkálkodni. Ígéretet tett arra, hogy Franciaország a terrorizmus elleni harc élére áll, és megvédi Franciaországot és Európát. Kijelentette, hogy a következő öt évben felelősségének tekinti a félelmek lecsillapítását és azt, hogy visszaadja a franciáknak az optimizmusukat. Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy helyreállítsa a közélet tisztaságát.