50 ezer rendőr biztosítja a francia elnökválasztást

2017.05.07. 06:17

Valamivel több mint 47,5 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak ma Franciaországban az urnákhoz az elnökválasztás második fordulójában, hogy eldöntsék: az Európa-barát, centrista Emmanuel Macron vagy pedig a hazáját az Európai Unióból kivezetni szándékozó Marine Le Pen töltheti be az államfői tisztséget a következő öt évben.

A 67 ezer választókörzet reggel 8 órakor nyitja meg a kapuit, a nagyvárosokban este 8, a kisebb településeken este 7 óráig lehet szavazni. A már a választás alatt készített prognózisokat (exit poll) este 8-kor hozzák nyilvánosságra.

A választókörzeteket mintegy 50 ezer rendőr és csendőr biztosítja, közülük 12 ezren Párizsban és a fővárosi agglomerációban teljesítenek szolgálatot.

A két jelölet: Emmanuel Macron és Marine Le PenForrás: AFP/Joel Saget

A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések Macron győzelmét jelzik, aki több mint 60 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét. Le Pennek a szavazatok kevesebb mint 40 százalékát jelzik előre a közvélemény-kutatások.

Az új köztársasági elnököt legkésőbb május 14-én beiktatják hivatalába, aznap jár le ugyanis a posztot jelenleg betöltő Francois Hollande mandátuma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK