A nácik elleni harcokban elesett magyar honvédekre emlékeztek Csehországban

2017.05.08. 15:19

A második világháború végén a nácik elleni harcokban hősi halált halt magyar honvédekre emlékeztek hétfőn a dél-csehországi Zlatá Korunában.

A helyi önkormányzat, a prágai magyar nagykövetség és a csehországi magyar szervezetek képviselői először koszorúkat és virágokat helyeztek el a 72 évvel ezelőtti háborús eseményeknek emelt, Rájov település (ma Zlatá Koruna község része) főterén lévő emlékműnél, majd átvonultak a Zlatá Koruna-i temetőben lévő sírokhoz, ahol újabb koszorúzásra került sor. Magyarország prágai nagykövetsége nevében Szesztai Dávid tanácsos koszorúzott. Az emlékünnepségen elhangzott a cseh és a magyar himnusz is.

Az immár hagyományossá vált megemlékezésen

a több száz helyi lakos mellett néhány tucatnyi csehországi magyar is részt vett,

akik a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége prágai helyi szervezetének kezdeményezésére érkeztek a fővárosból Zlatá Korunába.

A temetőbeli megemlékezés után a néhány száz fős tömeg, amelynek elején tűzoltók cseh és magyar zászlókat vittek, átvonult a helyi kolostorhoz, ahol Lőrincz Zsuzsa, Prágában élő magyar képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. Ezt követően Ertsey Katalin és Adorján Balázs magyarországi művészek barokk zeneműveket adtak elő.

Az egész napos emlékünnepség keretében a helyi polgármesteri hivatal előtti parkban a Honvéd nevet viselő csehországi hagyományőrző klub bemutatót tartott a második világháború korabeli magyar hadsereg fegyvereiből, felszereléseiből és egyenruháiból.

A Honvéd a Magyar Királyi Honvédség 1938-1945 közötti cseh- és morvaországi tevékenységével foglalkozik.

Tagjai lehetőségeikhez képest ápolják, időnként rendbe teszik a második világháború végén cseh területen elesett magyar katonák síremlékeit is.

A Cesky Krumlov városához közeli faluba 1945. április végén érkeztek a magyar katonák, akiknek nyilas parancsra akkor Nyugat felé kellett visszavonulniuk.

A Zlatá Korunába érkezett magyarok az úgynevezett 11. magyar lőszerraktár 43 fős őrségét alkották. Ez az alakulat kapcsolatba került a cseh felkelőkkel, partizánokkal, és együttműködött velük. Először fegyvereket adtak a cseheknek, majd a háború utolsó napjaiban a harcokba is bekapcsolódtak. Egy helyi híd birtoklásáért kialakult többórás tűzharcban a német SS különítmény öt magyar katonát ölt meg.

A magyar hősi halottakat - Bense Pált, Gergely Mihályt, Krivjanek Györgyöt, Balázs Lajost és Berkes Mátyást - Zlatá Koruna temetőjében katonai tiszteletadással és a magyar himnusz hangjai mellett helyezték örök nyugalomra, és később díszes síremléket emeltek nekik.