Beomlott egy alagút egy amerikai atomhulladéktárolónál

2017.05.09. 21:11

Az Egyesült Államok északkeleti részén, a Washington állambeli Hanfordban összeomlott egy alagút egy nukleáris hulladékot tároló ipari komplexum közelében.

Radioaktív anyag az eddigi információk szerint nem került a levegőbe, de a komplexum több száz alkalmazottját evakuálták, a távolabbi épületekben dolgozókat riadóztatták. A környéket egyelőre lezárták.

A szövetségi energetikai minisztérium közleményt adott ki, amelyben ugyan hangsúlyozta, hogy egyelőre nem áll fenn radioaktív fertőzés veszélye,de felhívta a figyelmet arra, hogy a vasbetonból épült alagútban sugárfertőzött anyagok találhatók.

A létesítmény Twitter-oldalán közzétettek egy fényképet, amelynek tanúsága szerint az alagút egy hatszor hat méteres szakaszon omlott be, ott méretes luk tátong. 

Az alagútban radioaktív hullagékkal megrakott vagokonokat tárolnak, kürölbelül félszázat. 

Hanford Seattle városától mintegy 300 kilométerre délnyugatra található.

A ma már nem működő hanfordi nukleáris központot 1943-ban hozták létre, az atomfegyver kifejlesztését szolgáló Manhattan terv keretében. Itt működött a világ első plutónium-előállító reaktora, s az itt előállított plutóniumot használták fel az első atombombánál.