Nem akar szakadni a cseh kormánykoalíció

SOBOTKA, Bohuslav
A szlovák származású multimilliárdos vállalkozó Andrej Babis, az új cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A hármas cseh kormánykoalíció egyetlen pártja sem kívánja jelenleg felmondani a koalíciós szerződést - közölte Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnöke a koalíciós tanács szerda délelőtti ülése után.
Vágólapra másolva!

A koalícióban nézeteltérések vannak Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnökének tisztázatlan pénzügyeivel kapcsolatban, amiért Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő javasolta az államfőnek a miniszter menesztését. Babist adócsalással vádolják, illetve azzal, hogy a napokban nyilvánosságra derült, ismeretlenek által titokban készített hangfelvételek szerint saját politikai céljaira próbálta meg felhasználni a tulajdonában lévő sajtót.
Belobrádek elmondta: az ANO a koalíciós szerződés felmondására szólította fel a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD), mert Babis lemondására tett javaslatával megsértette azt.

Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A dokumentum szerint a kormányfő csak a koalíciós párt egyetértésével javasolhatja annak minisztere leváltását. A CSSD visszautasította a szerződés megsértésének vádját. A viták ellenére mindhárom párt megerősítette, hogy a koalíciós kormányzást az októberre kiírt képviselőházi választásig folytatni kívánják.

Utazhat az államfő

A koalíciós tanács tárgyalását követően ülést tartott a cseh kormány, amely viták után, de jóváhagyta Milos Zeman államfő kínai munkalátogatását, amelyet május 11-től 18-ig tart. A kereszténydemokraták felszólították az államfőt, hogy tekintettel a válságos belpolitikai helyzetre halassza el kínai látogatását. Zeman ezt alaptalannak minősítette, a cseh ipari kamara, valamint a vállalkozói szövetség is kiálltak az elnök mellett. A CSSD három minisztere - a belügyi, a külügyi és az egészségügyi tárcák vezetői - viszont közölték, hogy az eredeti tervektől eltérően nem utaznak Zemannal Kínába.

Majd a kínai út után

Zeman továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy Babis ügyével csak Kínából történt visszatérése után fog foglalkozni, ami széles körű bírálattal találkozott a cseh miniszterelnök és az ellenzéki pártok részéről is. Milan Stech, a szenátus elnöke a közszolgálati televízióban kijelentette: amennyiben Zeman jövő keddig, május 16-ig nem dönt Babis menesztéséről, a szenátorok egy csoportja az alkotmánybírósághoz fordul és eljárást kezdeményez az államfő ellen kötelességei súlyos megsértése miatt.

Rendkívüli ülés

Az ellenzéki jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 pártok kezdeményezésére szerda délután rendkívüli ülést kezdett a parlament alsóháza, a képviselőház, amelynek egyetlen napirendi pontja Andrej Babis nyilvánosságra került, ismeretlenek által készített hangfelvételei. Babis a hangfelvételeken arról beszél a legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes egyik újságírójával, hogyan és mikor kellene nyilvánosságra hozni a politikai ellenfeleit érintő, állítólag azokat kompromittáló anyagokat.