A szenátus tagjai egyetértettek az FBI-igazgató menesztésével

Top Intelligence Officials Testify To Senate Intelligence Committee Horizontal
FBI Director James Comey testifies testifies during a Senate Armed Services Committe hearing on Russian Intelligence Activities on Capitol Hill in Washington, DC January 10, 2017. / AFP PHOTO / Tasos Katopodis
Vágólapra másolva!
Váratlanul jelentette be Donald Trump, hogy menesztette az FBI-igazgatóját. Azóta viszont kiderült, hogy még mielőtt kirúgta volna James Comey-t, felhívta a szenátus néhány befolyásos tagját, akiket meglepett a döntése, de támogatták őt.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Tasos Katopodis

Az értesítettek között volt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor és Dianne Feinstein kaliforniai demokrata párti szenátor is. Egyikük sem bírálta, de még csak nem is vitatta az elnök döntését.

Lindsey Graham első reakciója az volt, hogy az ország érdeke azt kívánja, hogy James Comey távozzék az FBI éléről. Dianne Feinstein pedig leszögezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Irodának pártoktól független új igazgatóra van szüksége.

A republikánus politikusok többsége is az elnök mellett van

Befolyásos republikánus politikusok támogatták az elnök álláspontját, ugyanakkor John McCain arizonai szenátor, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke és az észak-karolinai Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője kételyeket fogalmazott meg. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora elhárította és "nem helyénvalóaknak" minősítette azokat a felvetéseket, melyek szerint James Comey eltávolításának oka az lett volna, hogy leállítsák az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálódásokat.

A demokrata párti törvényhozók szerda délelőttre tanácskozást hívtak össze, hogy megvitassák Comey lehetséges utódjának személyét.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője nagyon rövid interjút adott kedden este a Fox televízió üzleti hírekkel foglalkozó adásának, s azt hangsúlyozta:


Közben a Politico című lap azt írta, hogy James Comey politikailag egyre jobban elszigetelődött, a Fox televízió pedig arról adott hírt, hogy az FBI sok munkatársát zavarba hozta igazgatójuk viselkedése.