Be akarják tiltani a háromperces válást Indiában

lifenight, Ilyen az ideális muszlim nő
Vágólapra másolva!
Nem tudja, hogyan váljon el 3 perc alatt? Egyszerű: mondja ki, hogy "talaq" és lehetőleg legyen muszlim. Nem kell drága ügyvédeket fizetni, sőt a bíróságra sem kell elmenni, egy szó és vége a házasságnak. Éppen ez ellen indítottak petíciót Indiában. 
Vágólapra másolva!

A petíció eljutott a Legfelsőbb Bíróságig is, amely úgy határozott, hogy kivizsgálják az ügyet.

Egy muszlim férfi 3 perc alatt el tud válnia feleségétől, amikor csak akar. A válás feltétele, hogy amikor megszületik a döntés, kimondja hogy "talaq". A bíróság úgy határozott, hogy megvizsgálja, ez mennyire alapvető az iszlámban.

Több jogvédő szerint ez a gyakorlat erősen diszkriminatív. Muszlim csoportok viszont ellenezték a bíróság beavatkozását az ügybe.

Az érzékeny kérdést 5 bíró – hindu, szikh, keresztény, zoroasztriánus és muszlim – vizsgálja.


A muszlimok India egyik legnagyobb kisebbségi közösségét alkotják, összesen 155 millióan vannak. Házasságuk és válásuk muszlim törvények szerint működnek, amelyek a saríán alapulnak.

illusztráció Forrás: Thinkstock

A petíció egyik benyújtója, Shayara Bano már tavaly elmesélte történetét a BBC-nek. A 35 éves, kétgyerekes anya 2015-ben ment egy szülőotthonba egy orvosi kezelés miatt. Ekkor kapott egy levelet a férjétől, amelyben az állt, hogy el akar tőle válni.

A 15 éves házasságukat akarta megszakítani a férfi, a nő természetesen azonnal keresni kezdte, de sehogy nem tudta elérni. Egészségügyi állapota egyébként sem volt túl jó, a válással pedig csak úgy érezte, hogy gyerekei életét teszik tönkre. Ezért is adta be a petíciót tavaly a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy töröljék el ezt a válási módot, hogy

a muszlim férfiak ne tudjanak egy egyszerű chateléssel elválni.

A Talaqról tudni kell, hogy ez csak egyoldalú lehet. Csak a férfi mondhatja ki és válhat el ilyen egyszerűen a feleségétől. Ezt az egyoldalú válást egyébként nem említi a Korán, iszlám tudósok mégis az mondják, hogy a Korán egyértelműen leírja, hogyan lehet elválni. Három hónap a gondolkodási idő, ami a megbékélés idejét is jelenti. Az aktivisták szerint a legtöbb iszlám ország, közöttük Pakisztán és Banglades, megtiltotta a Talaqot, de Indiában egyre népszerűbb.

Az elmúlt években rengeteg muszlim férfi mondta ki vált el feleségétől egyszerűen telefonon, levélben vagy más szöveges üzenet formájában.

Volt olyan válás is, amelyet már Skype-on, WhatsAppon vagy épp a Facebookon hajtottak végre.