Juncker: Senkit nem hagytunk hátra

Horizontal President of the European Commission Jean Claude Juncker (R) kisses former President of Romania Traian Basescu (C) on the forhead, as he arrives at the Romanian Parliament in Bucharest May 11, 2017.
Jean-Claude Juncker visits Romania which was
A korábbi román államfő, Traian Basescu fejcsókot kapott Jean-Claude Junckertől
Vágólapra másolva!
Sohasem voltak másodrangú tagállamok az Európai Unióban, sem olyanok, amelyeket "hátrahagytak" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Bukarestben, a román törvényhozókhoz intézett beszédében.
Vágólapra másolva!

A bizottság elnöke méltatta Románia uniós elkötelezettségét, ám határozottan elhárította a brexit utáni EU lehetséges forgatókönyveiről felvázolt elképzelésekkel szembeni, a többsebességes Európa gondolatát ellenző román kifogásokat.

belekódolták az (uniós) alapszerződésbe" - mutatott rá.

Traian Basescu korábbi román államfő fejcsókot kapott Jean-Claude Junckertől Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Franciául elmondott beszédében Juncker úgy vélte, hogy a többsebességes Európáról folyó vita álvita, a valódi vitának az együttműködés szükségességéről kell szólnia. Úgy vélekedett: az európai nemzeteknek közös a jövőjük, erősíteniük kell együttműködésüket, nem kell elfelejteniük, hogy az EU lakossága az emberiség alig 7 százalékát teszi ki, hogy Európa a legkisebb kontinens.

Megérdemlik a schengeni tagságot

Juncker elismeréssel beszélt arról, hogy Románia tevékenyen részt vesz a "polgárok Európájának" létrehozásában, egyike azon tagállamoknak, amelyek jóváhagyták egy európai ügyészség létesítését, egy közös európai szabadalmi hivatal létrehozását, részt vesz a legtöbb közös misszióban. Románia megérdemli a schengeni tagságot, nem szabad nehezíteni csatlakozásának feltételeit, mielőbb fel kell venni a belső határellenőrzés nélküli övezetbe - mondta Juncker Bukarestben.

Az EB elnöke Románia uniós csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából érkezett munkalátogatásra Bukarestbe, ahol a román vezetőkkel tárgyal, és lakossági fórumon mutatja be elképzeléseit az unió jövőjéről.

Először jár Romániában

Juncker először látogatott Romániába, amióta az Európai Bizottság elnökévé megválasztották. Érkezésekor a jelenlegi és volt román döntéshozók barátságos fogadtatásában részesült, a maga részéről a legszívélyesebben Traian Basescu volt államfőt üdvözölte, akit homlokon csókolt. Románia luxemburgi soros EU-elnökség idején, 2005-ben írta alá csatlakozási szerződését az EU-val, amikor Juncker volt Luxemburg miniszterelnöke, Basescu Románia államfője, Calin Popescu Tariceanu mostani szenátusi elnök pedig az ország miniszterelnöke.