Meghalt Mauno Koivisto volt finn államfő

2017.05.13. 00:04

Meghalt 93 éves korában Mauno Koivisto volt finn államfő, aki döntő időszakban szolgálta az országot az európai uniós csatlakozási folyamat idején.

Halálának hírét a finn elnökség jelentette be. Koivisto hosszú ideje betegeskedett, Alzheimer-kórban szenvedett. Egy helsinki kórházban hunyt el péntek este.

Koivisto 1923. november 25-én, Turkuban született, apja hajóács volt. Finnország elnöki tisztségét két cikluson át, 1982 és 1994 között töltötte be, de előtte volt kormányfő és pénzügyminiszter is.

Ő vezette az országot a szomszédos Szovjetunió felbomlása idején, és az emiatt kialakult gazdasági recesszió alatt, és ő volt, aki felügyelte az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Finnország 1995-ben lépett be a szervezetbe.

A második világháború alatt önkéntesként harcolt a Szovjetunió ellen, de később szociáldemokrata lett belőle, és ő volt az úgynevezett finlandizáció egyik fontos támogatója. Ennek a politikának a lényege a katonai semlegesség volt, amit igyekeztek baráti kapcsolatokkal kiegészíteni a Szovjetunióval, miközben a nyugathoz való tartozás maradt a fő irányvonal.