Ferenc pápa szentté avatta a Szűz Máriát látó pásztorgyerekeket

FERENC pápa
Fátima, 2017. május 13. Ferenc pápa imádkozik a fátimai pásztorgyerekként ismert Boldog Marto Ferenc és Jácinta sírhelyénél, mielőtt ünnepi miséjén szentté avatja őket a közép-portugáliai Fátimában 2017. május 13-án, az első Mária-jelenés századik évfordulójának napján. (MTI/EPA/Reuters pool/Tony Gentile)
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa szombaton a portugáliai Fátimában szentté avatta Francisco Martót és nővérét, Jacintát, azt a két pásztorgyereket, akiknek száz évvel ezelőtt többször megjelent Szűz Mária.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyház által hitelesnek elismert tanúságtétel szerint Franciscónak, Jacintának és unokatestvérüknek, Lúcia Santosnak először 1917. május 13-án, majd még öt alkalommal jelent meg Szűz Mária, és három titkot bízott rájuk. Francisco és Jacinta gyermekként haltak meg spanyolnáthában 1919-ben és 1920-ban. II. János Pál pápa harmadik fátimai zarándoklatán, 2000. május 13-án avatta őket boldoggá.

Ferenc pápa imádkozik a pásztorgyerekek sírhelyénél Forrás: MTI/EPA/REUTERS POOL/Tony Gentile

Lúcia apáca lett, és 2005. február 13-án halt meg 97 éves korában. A három titkot jóval később ő hozta nyilvánosságra. Boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

Ferenc pápa szombaton a portugáliai Mária-kegyhelyen, ünnepi szentmise keretében, több százezer hívő előtt mondta el a szentté avatás formuláját portugálul.