Ausztriában minden bizonnyal előrehozott választásra kerül sor még idén ősszel - mondta Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) vasárnap délelőtt.

Christian Kern osztrák kancellár elmondta: tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot. Ugyanakkor kijelentette, hogy a kisebbségi kormányzást nem tekinti "életképes" opciónak. 

Christian Kern osztrák kancellárForrás: AFP/Hans Klaus Techt


Az osztrák kancellár szerint a két kormánykoalíciós párt között vége az együttműködésnek. Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni - jelentette ki vasárnap délelőtt az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a Konzervatív Néppárt (ÖVP) közötti kapcsolatra. A kancellár szavaival az is érzékeltete: Ausztriában még az idén előrehozott választások lesznek.Ausztriát nem fogom a káoszba taszítaniválaszolta arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Azt mondta, hogy egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni. Azonban azt is hangoztatta: amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll."Következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyalfogalmazta meg az elöttük álló feladatokról az osztrák kancellár. Christian Kern kijelentette, hogy az elmúlt időszakban az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, azonban ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette. 

Egyelőre arról nem akart nyilatkozni, hogy szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak. Azz azonban kijelentette, hogy az ellenzéki Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való közös kormányzást nem teiknti kívánatosnak. Hangsúlyozta, hogy számára az ÖVP, az ellenzéki Zöldek és az ugyancsak ellenzéki liberális Neos párt az elsődleges tárgyalópartner.
A kancellár arról is beszélt, hogy Alexander Van der Bellen osztrák államfővel egyeztet a súlyos kormányválságról