A világon elsőként drónról ugrott egy ejtőernyős Lettországban

2017.05.15. 18:04

A világon elsőként drónról hajtott végre ugrást egy ejtőernyős Lettországban - jelentette be a drón gyártója, aki szerint új korszak kezdődött az ejtőernyőzésben.

A drón 3,2 négyzetméteres

Ingus Augstkalns lett extrémsportoló egy 120 méter magas Tv-torony tetejéről emelkedett 330 méteres magasságba a 3,2 négyzetméteres, 70 kilogrammos és 16 rotor hajtotta repülő eszközzel, ami 200 kilót bír el. A drónba kapaszkodó ejtőernyős sikeresen földet ért a Lettország egy ritkán lakott középső vidékén végrehajtott hétvégi akcióban.


Az ejtőernyős ugráshoz nincs többé szükség helikopterre, mától bárhol lehet ugrani, városokban, sivatagban, hegyekben - jelentette ki Janis Putrams, a teherszállító drónokra szakosodott lett cég, az Aerones vezérigazgatója.

Mentésre is jó az új teherdrón

A gyártó hangsúlyozza, hogy teherdrónja segítheti a mentőakciókat is, például a tűzoltást, égő épületek tetején vagy más, nehezen megközelíthető helyen rekedt emberek elszállítását.

11 millió forintba kerül a drón

Ugyanezzel a repülő eszközzel januárban kipróbáltak egy új, droneboarding-nak nevezett sportágat is: nagy sebességgel vontattak vele szörfözőket egy befagyott tó jegén.
Az ejtőernyőzésre használható drón 35 ezer euróba, az az 11 millió forintba kerül, az eszköz jelenleg 10 percnyi repülésre alkalmas.