Tovább szigoríthatják a Phenjan elleni szankciókat

Észak-koreai rakétakísérlet
Észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Élesen elítélte a legutóbbi észak-koreai rakétakísérleteket hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület azután adta ki nyilatkozatát, hogy Észak-Korea megerősítette, vasárnap sikeres kísérletet hajtott végre egy új fejlesztésű, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely nukleáris robbanótöltet hordozására képes.
Vágólapra másolva!

A Biztonsági Tanács tagjai nyilatkozatukban a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) szemben korában már jóváhagyott büntetőintézkedések maradéktalan végrehajtását ígérték, és a világszervezet minden tagállamát arra szólították fel, hogy csatlakozzanak a szankciók "gyors és alapos" érvényesítéséhez.

Észak-koreai rakétakísérletről szóló dél-koreai televíziós híradás egy szöuli vasútállomáson Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A Biztonsági Tanács kedden rendkívüli ülést tart az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kezdeményezésére, hogy megvitassa a phenjani kommunista rezsim ellen érvényben lévő szankciók további szigorításának lehetőségét.

Előrelépés

A Phenjan által április 29-én, majd május 14-én végrehajtott kísérletek szakértők szerint az észak-koreai rakétaprogram jelentős előrelépésről tanúskodtak. A vasárnapi rakétateszt után az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun külön hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak immár számolnia kell a realitásokkal, hiszen kontinentális területei és ázsiai-csendes-óceáni hadműveleti területe egyaránt elérhetővé váltak egy észak-koreai megtorló csapás számára.

Hiába a szankciók

A világtól elszigetelt észak-koreai kommunista rezsimet 2006 óta hat ízben sújtották már nemzetközi szankciókkal föld alatti kísérleti atomrobbantásai és ballisztikus rakétákkal végzett kísérletei miatt. A legutóbbi, tavaly novemberben elfogadott BT-határozat óta Washington és a távol-keleti térség hatalmai arra helyezték a hangsúlyt, hogy a szankciókat minden ország szigorúan hajtsa végre, köztük az Észak-Korea legszorosabb szövetségesének számító Kína is.