Sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak az újságírók halála miatt

Vágólapra másolva!
Számos mexikói online média 24 órás munkabeszüntetéssel, újságírók pedig utcai tüntetésekkel tiltakoztak az elmúlt 24 órában meggyilkolt Javier Valdez és Jonathan Rodrígez újságírók halála miatt.
Vágólapra másolva!

Valdezt Ciliacánban, a nyílt utcán lőtték le ismeretlen tettesek. Az 50 éves férfi elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt a régióban. Valdez halála után néhány órával szintén egy fegyveres támadásban életét vesztette Jonathan Rodrígez, a mexikói hetilap munkatársa.

A keddi tüntetéseken mintegy harminc médium képviselői vettek részt, akikhez csatlakozott egy egyetemista csoport is. A tüntetők követelték, hogy a kormány álljon ki a meggyilkolt újságírók és családtagjaik mellett. A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Az Artículó 19 nevű újságíró szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a Bizottság az Újságírók Védelméért nevű szervezet a világ egyik legveszélyesebb országának tart az újságírók számára.